• moisturizer

Volle moisturizers herstellen geïrriteerde huid

Moisturizers zorgen voor een sneller herstel van een geïrriteerde huid. Hoe voller en vetter het product, hoe duidelijker het effect. De crèmes verbeteren de huidbarrière en verminderen roodheid. 

Irritatie in het onderzoek 

Voor het onderzoek werd de huid bij proefpersonen op vier plaatsen bewust geïrriteerd. Hiervoor werden pleisters gebruikt -ter grootte van een muntje van tien eurocent – gevuld met het irriterende ingrediënt sodium lauryl sulfaat. Na 24 uur werden de pleisters verwijderd.

De deelnemers werd vervolgens gevraagd om de helft van de plekjes drie keer per dag te behandelen met een moisturizer. De andere twee plekjes hoefden niet te worden ingesmeerd.

Direct na het verwijderen van de pleisters en daarna nog een keer na acht dagen werd de conditie van de behandelde en onbehandelde huid beoordeeld op irritatie.

Zes verschillende crèmes getest

In het onderzoek werden zes verschillende moisturizers getest die Deense dermatologen aanraden voor het behandelen van eczeem. Al deze moisturizers bevatten vooral componenten die bijdragen aan de hydratatie van de huid, zoals petrolatum, glycerine of cetomacrogol. Zie de bijlage voor de samenstellingen van deze moisturizers.

De onderzoekers testten het effect van de moisturizers op verschillende kenmerken van irritatie: roodheid van de huid, de hoeveelheid waterverlies door de huid door de verminderde huidbarrière en de doorbloeding van de huid (teken van ontsteking).

Sneller herstel van huidbarrière

Alle geteste moisturizers bleken te zorgen voor een sneller herstel van de huidbarrière. De mate van herstel bleek samen te gaan met de hoeveelheid vetten: een hoger gehalte lipiden ging samen met een beter herstel. Petrolatum (100% lipiden) scoorde het best, Essex (21%) en Decubal (38%) scoorden het minst goed. Vier moisturizers (Ceridal Lipogel, petrolatum, Locobase Repair, Locobase en Decubel) zorgden voor een afname in het ontstekingsproces (afname in doorbloeding). Drie moisturizers zorgden voor minder roodheid (Ceridal Lipogel, petrolatum, Locobase Repair).

Bij irritatie een volle moisturizer

De onderzoekers concluderen op basis van de resultaten van dit onderzoek dat bij de behandeling van inflammatoire huidaandoeningen het best gekozen kan worden voor een moisturizer met een hoge concentratie lipiden.


Samenstellingen geteste moisturizers

 1. Ceridal lipogel, Stiefel Laboratories Ltd.;
  Petrolatum, cyclomethicone, cero microcristallina.
  Lipid content: 65%.
 2. Petrolatum, white, made by the local hospital pharmacy.
  Lipid content: 100%.
 3. Locobase repair, Yamanouchi Pharma;
  Petrolatum, aqua, paraffin, paraffinum liquidum, glycerin, sorbitan oleate, carnauba, cholesterol, ceramide 3, oleic acid, palmitic acid, carbomer, tromethamine.
  Lipid content: 63%.
 4. Locobase, Yamanouchi Pharma;
  Paraffinum molle album, aqua, paraffinum liquidum, sodium citrate, citric acid, methylparaben, cetomacrogol 1000, cetearyl alcohol.
  Lipid content: 70%.
 5. Decubal, Dumex-Alpharma;
  Aqua, isopropyl myristate, glycerin, sorbitan stearate, lanolin, dimethicone, cetyl alcohol, polysorbate 60, sorbic acid.
  Lipid content: 38%.
 6. Essex, Schering Plough;
  Chlorocresol, cetomacrogol, cetearyl alcohol, vaselinum album, paraffinum liquidum, monosodium phosphate, phosphoric acid, aqua purificata.
  Lipid content: 21%.

Oorspronkelijke titel:
Effect of different moisturizers on SLS-irritated human skin

Auteurs:
E. Held, H. Lund, T. Agner

Jaar:
2001

Wetenschappelijk tijdschrift:
Contact Dermatitis

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
  Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!