Witte wijn en het risico op rosacea

Steek je veel tijd en energie in een goede verzorging van de huid? Dan is het misschien toch verstandig om dat glaasje sauvignon blanc eens wat vaker te laten staan. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat alcohol het risico op rosacea bij vrouwen verhoogt – vooral witte wijn en likeur. 

Het gebruik van alcohol is al vaker in verband gebracht met huidklachten, bijvoorbeeld met psoriasis maar ook met acne. In deze nieuwe cohort-studie onder Amerikaanse vrouwen , gepubliceerd door de Journal of America Academy of Dermatology, wordt nu ook een relatie gelegd met het ontstaan van rosaceaklachten.

Ruim 82.000 vrouwen onderzocht

Voor het epidemiologische onderzoek werden de gegevens bekeken van ruim 82.000 vrouwen uit de zogeheten Nurses’ Health Study II, in de periode van 1991 tot 2005. In de veertien jaar follow-up werden een kleine 5.000 gevallen van rosacea gevonden. Volgens onderzoeksleider Wen-Qing Li, verbonden aan de afdeling dermatologie van de Brown University, is het risico op het ontwikkelen van rosacea verhoogd bij vrouwen die alcohol nuttigen. Dit risico neemt daarbij bovendien toe bij een toename van consumptie, met name van witte wijn en likeur.

Het is nog niet duidelijk op welke wijze alcohol precies bijdraagt aan het ontstaan van de specifieke aandoening. Volgens de auteurs zorgt alcohol voor een verminderde werking van het afweersysteem en voor een verwijding van bloedvaten, waardoor de kenmerkende roodheid en ‘flushing’ kunnen optreden. Maar waarom het risico bij bepaalde soorten alcohol groter is, is niet duidelijk.

Rode wijn en witte wijn

Daar waar rode wijn al veel langer bekend staat als een uitlokker of trigger van rosacea-opvlammingen bij mensen die de aandoening al hebben, lijkt witte wijn nu dus een rol te spelen bij het ontstaan van de ziekte. De auteurs merken op dat witte wijn, net als likeur, hoge concentraties alcohol bevatten, maar geen flavonoïden en ontstekingsremmende stoffen zoals rode wijn dat wel heeft. Rode wijn bevat echter vaak histamine en resveratrol; van deze stoffen is bekend dat ze kunnen bijdragen aan ‘flushing’ bij patiënten.

Graag benadrukken we dat het hier om een epidemiologisch onderzoek gaat. Dat wil zeggen: er is gekeken naar het voorkomen van de aandoening bij een heel grote groep mensen. En in die grote groep is ook gekeken naar ‘gedragingen’ als alcoholgebruik. In deze studie is verder geen onderzoek gedaan naar het zogenaamde etiologische mechanisme van rosacea. Wij zijn daarom benieuwd naar dergelijke vervolgstudies natuurlijk. En in de tussentijd genieten we dus – hoe clichè ook – van alles met mate. 

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!