Spelen demodexmijten een rol bij rosacea?
The Fact Checker
Rosacea is een chronische huidaandoening met verschillende kenmerken waaronder blozen, blijvende roodheid, couperose en bultjes. De aandoening komt veel voor, met name in het Westen en vooral bij vrouwen. Over de oorzaak van rosacea bestaat nog veel onduidelijkheid. Ultraviolette straling, overgevoeligheid van de huid en de aanwezigheid van bacteriën dragen vermoedelijk bij aan het ontstaan van rosaceaklachten. En wat is precies de rol van huidmijten?
Demodexmijten komen bij iedereen voor op de huid, maar worden in grotere hoeveelheden gevonden bij mensen met rosacea. Al in 1961 werd door onderzoeker Ayres beschreven dat een verhoogde aanwezigheid van de mijten bijdraagt aan het ontstaan en verergeren van rosaceaklachten. Sindsdien zijn er heel veel studies gedaan naar de relatie tussen demodexmijten en de huidaandoening.
Alle onderzoeken nog eens op een rij
In deze meta-analyse zijn de resultaten van alle goed opgezette onderzoeken naar dit verband nog eens op een rij gezet. Daarbij werd ook onderscheid gemaakt in de verschillende typen rosacea.*
Geconcludeerd kan worden dat bij patiënten met type 1 rosacea (erythematotelangiectatische rosacea) en type 2 rosacea (papulopustulaire rosacea) aanzienlijk meer demodexmijten op de huid voorkomen dan bij de gezonde controlegroep. Op basis van de beschikbare onderzoeksgegevens kan niet worden geconcludeerd dat demodexmijten de huidaandoening veroorzaken. Wel stellen de auteurs dat de mijten duidelijk invloed hebben op het ontstaan en verloop van de huidklachten.
De werkzaamheid van het relatief nieuwe geneesmiddel ivermectine lijkt de rol van demodexmijten verder te onderstrepen. Ivermectine is een middel dat al langere tijd werd ingezet tegen parasieten. Inmiddels is het ook goedgekeurd voor de behandeling van rosacea. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een behandelcrème met ivermectine de roodheid en laesies (bultjes) bij rosacea significant kan verminderen. De werkzaamheid bij de huidaandoening wordt toegeschreven aan de ontstekingsremmende en antiparasitaire eigenschappen van het middel.