• uv_blocking_veggies

Zijn plantaardige oliën een alternatief voor zonnebrandcrème?

Het idee is dat bepaalde zonnefilters, zoals oxybenzone, schadelijk zijn voor de gezondheid. Aangetoond is dat deeltjes oxybenzone door de huid kunnen dringen en zo in het lichaam terechtkomen. In dit onderzoek is vastgesteld of natuurlijke producten, zoals canolaolie, citronellaolie, olijfolie of kokosnootolie werken als uv-filter en daarmee mogelijk een alternatief kunnen zijn voor de ‘standaard’ zonfilters.

Effectiviteit vastgesteld van natuurlijke zonfilters

In het laboratorium is vastgesteld of en in welke mate natuurlijke producten UV-licht blokkeren. Samples van verschillende oliën en fruit- en groentesappen werden beschenen met UV-licht. Vervolgens werd nagegaan hoeveel licht doorgelaten werd door de samples en daarmee hoeveel licht wordt gefilterd door deze natuurlijke producten. De resultaten zijn vergeleken met filters die worden toegepast in zonnebrandcrèmes, zoals oxybenzone en avobenzone.

Natuurlijke oliën beschermen niet tegen de zon

Het onderzoek wees uit dat geen van de geteste natuurlijke oliën (aloë vera, canolaolie, citronellaolie, kokosnootolie, olijfolie, sojabonenolie) uv-licht filtert. Geen van deze oliën is dus een alternatief voor de standaard uv-filters.

Mix van fruit- of groentesap met olie kan bescherming bieden tegen de zon

Ook testten de onderzoekers in water of olie opgeloste fruit- en groentepoeders. Deze producten bleken beter uv-licht te filteren, maar ook niet zo effectief als de standaard uv-filters. Beste uit de test kwam een sap van paarse wortel. Bietensap, druivensap en (oranje) wortelsap zijn minder goede filters.

Niet de beste filters, wel andere voordelen

De onderzoekers concluderen dat de fruit- en groentepoeders van waarde kunnen zijn in producten voor bescherming tegen de zon. Niet alleen filteren ze uv-licht, ook bevatten ze antioxidanten die via een andere weg bescherming bieden tegen uv-licht*. Daarnaast kunnen natuurlijke producten kleur geven aan producten, zoals lippenbalsems of andere make-up.

*UV-licht zorgt voor de aanmaak van vrije radicalen in de huid. Deze stofjes beschadigen de huid en zijn onder andere verantwoordelijk voor huidveroudering. Antioxidanten ruimen de vrije radicalen op.


Tijdschrift:
International Journal of Cosmetic Science

Titel:
UV blocking potential of oils and juices

Jaar:
2015

Auteurs:
S. Gause, A. Chauhan

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!