Vrouwen over schoonheid en cosmetische behandelingen

De zoektocht naar schoonheid is al zo oud als de mensheid. Maar hoe kijken vrouwen in de 21e eeuw naar schoonheid? Wat wordt gezien als aantrekkelijk? En op welke manieren bestrijden zij de tekenen van ouder worden? 

Ruim duizend vrouwen tussen de 25 en 70 jaar werden hiervoor ondervraagd. Daarbij werd gebruik gemaakt van de zogeheten QUEST Observatory, een online enquête ontwikkeld door deskundigen op het gebied van dermatologie, esthetische geneeskunde en sociale antropologie.

Het huidige schoonheidsideaal

De belangrijkste criteria voor schoonheid blijken vandaag de dag een natuurlijk uiterlijk, zelfvertrouwen en een mooie huid. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat vrouwen midden dertig de piek in schoonheid beleven, dus net voordat de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar worden.

Tien keer mooi oud worden

Gevraagd naar methoden om mooi en verzorgd oud te worden, werd het gebruik van moisturizers voor het lichaam en het gezicht met 68 procent het meest genoemd. Gevolgd door een kappersbezoek (60 procent) en veel water drinken (58 procent). Bescherming tegen de zon kwam met 59 procent op de vierde plaats. Andere manieren om het uiterlijk te bewaken zijn een gezond dieet (54 procent), voldoende slaap (50 procent) en het goed reinigen van de huid (49 procent). Sporten (47 procent), schoonheidsproducten (47 procent) en ontspanning (46 procent) nemen de overige drie plaatsen in van de top tien van acties om mooi oud te worden.

Innerlijk en uiterlijk

Bijna tachtig procent van de vrouwen blijkt zich jonger te voelen dan ze daadwerkelijk zijn. Ook vinden deze vrouwen zichzelf er jonger uitzien. De kloof tussen deze innerlijke en uiterlijke leeftijd wordt echter groter vanaf midden dertig. Ook al zien vrouwen er nog steeds jonger uit dan ze in werkelijkheid zijn, de ontevreden over wat hun gezicht laat zien vergeleken met hoe oud ze zich van binnen voelen, neemt toe vanaf deze leeftijd.

Wallen, rimpels en de hals

Jonge vrouwen maken zich het meest druk over donkere kringen onder de ogen. Vanaf 35 jaar zijn tekenen van vermoeidheid de grootste zorg en ergernis voor vrouwen. Met 45 jaar zijn het vooral de rimpels waarover vrouwen klagen. In de oudere leeftijdscategorie van zestig tot zeventig jaar werden vooral de ouder wordende hals en slappere huid genoemd.

Cosmetische behandelingen

Ongeveer vijftig procent van de deelnemende vrouwen gaf aan wel eens na te denken over een cosmetische behandeling; minder dan tien procent liet dit ook daadwerkelijk doen. Vertrouwen in de behandelend arts en een goed nazorgtraject spelen een belangrijke rol bij de beslissing een behandeling te ondergaan. De doeltreffendheid (moet de behandeling bijvoorbeeld steeds worden herhaald zoals bij injecties), veiligheid en kosten wegen daarin even zwaar mee.
Een chemische peeling werd als meest toegankelijke behandeling beschouwd. Zes procent van de onderzochte vrouwen had dit al gedaan; dertig procent gaf aan dit in de toekomst te willen doen. Mesotherapie en microdermabrasie blijken nog vrij onbekende ingrepen. Beide behandelingen werden na uitleg echter positief beoordeeld. Zo niet de veel bekendere antiverouderingsbehandelingen met injectables als fillers en botox: respectievelijk 82 en 98 procent van de deelnemers staat hier negatief tegenover.

In de praktijk

De bevindingen van de Franse onderzoekers werpen meer licht op de keuzes die vrouwen nu maken om mooi oud te worden. De onderzoeksresultaten kunnen cosmetische behandelaars bovendien helpen patiënten beter te begrijpen en meer tegemoet te komen in hun verwachtingen.


Titel:
Women’s attitudes to beauty, aging, and the place of cosmetic procedures: insights from the QUEST Observatory

Publicatie:
Maart 2016

Bron:
Journal of Cosmetic Dermatology, 15, 98-94

Onderzoekers:
Agnes Ehlinger-Martin*, Anny Cohen-Letessier*, Maryna Taýeb*, Elisabeth Azoulay**, Dominique du Crest*

Link

*De onderzoekers zijn werkzaam als huidspecialist in privéklinieken voor esthetische of cosmetische dermatologie in Parijs en Thionville.
**Hoofd Babylone Conseil en Babylone Editions

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!