Zo veilig is natuurlijke cosmetica
Natuurlijke producten kunnen vaak vanzelf rekenen op het volste vertrouwen van consumenten. ‘Natuurlijk’ is namelijk ‘groen’ en dus gezond en vast ook veilig. In dit onderzoek is gekeken naar de ingrediënten in deze producten. Die blijken lang niet altijd zo goed…
Volgens de Europese cosmeticaverordening is een kwart van de beschikbare natuurlijke ingrediënten geclassificeerd als gevaarlijk. En met gevaarlijk wordt hier bedoeld dat de stoffen kunnen zorgen voor een contactallergie, huidirritatie of voor fototoxiciteit. Je zou zeggen dat deze stoffen dan ook niet zijn terug te vinden in de huidige natuurlijke cosmeticaproducten. De Duitse professor Ursula Klaschka, verbonden aan de Hoghschule Ulm onderzocht de ingrediëntenlijsten van honderd uiteenlopende natuurlijke producten om dit te toetsen.
Honderd producten onder de loep
De onderzochte producten waren afkomstig van Duitse, Zwitserse, Deense en Franse fabrikanten. Klaschka varieerde daarbij in de prijs, waarbij het duurste artikel bijna twintig keer zo duur was als de goedkoopste vergelijkbare producten. Voor het onderzoek werd bovendien een breed spectrum artikelen gebruikt: van aftershave, bodylotion, cleanser, dagcrème en deodorant tot een gezichtsmasker, haarverf, conditioner, lippenbalsem, mascara, massageolie, mondspoeling, shampoo, douchegel en een middel tegen puistjes.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat consumenten lang niet altijd krijgen wat ze verwachten en wat hen beloofd wordt op de verpakking.
Geen plantje te bekennen
Om te beginnen kwamen productnamen en ingrediëntenlijst vaak niet overeen. Verschillende producten die waren vernoemd naar een bepaalde plant bleken helemaal geen enkel bestanddeel van de betreffende te bevatten. Zo werd in een zeep genaamd ‘Abrikoos en Vlierbloesem’ geen enkele natuurlijke stof uit abrikoos (Prunus Armeniaca) gevonden.
Natuurlijke parfum beter dan synthetische parfum
Tachtig van de honderd producten bevatten parfum of geurstoffen. Op 58 van producten stond overigens dat de gebruikte geurstoffen een natuurlijke afkomst hadden. Natuurlijke parfumstoffen kunnen echter nog altijd irriterend werken. Het allergene potentieel van een stof is namelijk onafhankelijk van de oorsprong van die stof; synthetisch dan wel natuurlijk. De mate van irritatie hangt vooral af van de chemische structuur, de gebruikte concentratie, de zuiverheid en de interactie met andere verbindingen.
Allergenen voor de gevoelige huid
In het onderzoek kwam verder naar voren dat zelfs natuurlijke producten speciaal voor de gevoelige huid niet automatisch vrij bleken van de gevaarlijke ingrediënten. Vijftien producten vermeldden op de verpakking termen als ‘gevoelig’, ‘kalmerend’, ‘zacht’ en ‘voor de gevoelige huid’, maar bleken tussen de één en maximaal zeven van de 26 beschreven allergene geurstoffen te bevatten. Er was hierin geen duidelijk verschil tussen laag en hoog geprijsde producten.
Fouten in vermeldingen
Behalve misleiding werden ook slordigheden gevonden op verpakkingen zoals spelfouten. ‘Lavendula augustifolia flower extract’ bijvoorbeeld in plaats van ‘Lavandula angustiflia flower extract’. Ook blijkt er weinig consistentie in de gehanteerde benamingen voor natuurlijke stoffen.
Veilig? Niet per definitie
In het Duitse onderzoek werden honderd uiteenlopende natuurlijke producten onder de loep genomen. Je kunt je afvragen in hoeverre deze steekproef representatief is voor alle natuurlijke producten in het cosmeticaschap. Duidelijk is wel dat een natuurlijk huidverzorgingsproduct niet per definitie het veiligheidsprofiel verdient dat er nu bijna automatisch aan wordt gehangen. De veiligheid van een product is uiteindelijk vooral afhankelijk van de eigenschappen van de ingrediënten, ongeacht of het om synthetische of natuurlijke stoffen gaat.
Titel
Natural personal care products— analysis of ingredient lists and legal situation
Jaar
2016
Auteur
U. Klaschka
Wetenschappelijk tijdschrift
Environmental Sciences Europe