Make-up delen? liever niet

Cosmetica kunnen een rijke voedingsbodem zijn voor pathogene bacteriën. Omdat de microflora van de huid voor ieder persoon uniek is, zou het gedeelde gebruik van make-up daarom best schadelijk kunnen zijn. Aandoeningen aan huid of ogen zouden door borsteltjes en pads op deze manier zelfs kunnen worden overgedragen.

De Iraanse onderzoeksgroep van de faculteit gezondheid van de Tabriz Universiteit onderzocht daarom bij tien willekeurig gekozen beautysalons in de stad de microbiële contaminatie van in totaal 52 producten voor huid (poeder en crèmes) en ogen (mascara en eyliner).

Van ieder product werden twee monsters afgenomen van 1 gram, en toegevoegd aan een groeimedium (Eugon LT100 broth medium). Vervolgens werden de samples getest op de aanwezigheid van bacteriën en schimmels.

Rijk aan… schimmels en beestjes

Zonder uitzondering bleek alle geteste make-up verontreinigd met bacteriën. Bij een op de vijf producten werden bovendien schimmels en gisten aangetroffen. De stammen die het meest werden gezien, waren Streptococcus spp., Pseudomonas spp., Acinetobacter, Bacillus spp., Staphylococcus spp., Escherichia coli, Salmonella, Klebsiella, Citrobacter, Rhodotorula en Candida.
Met respectievelijk 38,5 en 30 procent bleken vooral poeders en eyeliners de rijkste bron aan schimmels. In crèmes werden geen schimmelsoorten aangetroffen.

Van de gevonden bacteriën en schimmels is vanuit de literatuur en praktijk bekend dat ze een belangrijke rol spelen bij verschillende huidaandoeningen en huidinfecties, waaronder acne, erytheem (roodheid), dermatitis (ontsteking van de huid), ernstige vormen van cellulitis en desquamatie (schilferen).

Oorzaken van besmetting

Cosmeticaproducten kunnen op drie manieren zijn besmet. Door het gebruik van niet steriele ingrediënten of andere ruwe materialen, het product kan tijdens het productieproces verontreinigd raken of tijdens het uiteindelijke gebruik.
De mate van verontreiniging was het hoogste bij de onderzochte poeders in vergelijking met de andere type producten. Een verklaring hiervoor kan zijn dat poeders veelvuldig in contact staan met de lucht, maar ook het gedeelde gebruik van pads. Daarnaast kunnen bepaalde natuurlijke ingrediënten in poeders zoals bleekaarde (Fuller’s earth) en bentoniet klei (bentonite clay) voor een verhoogde besmetting zorgen.

Make-up liever niet delen

De onderzoeksgroep uit Iran ontraadt het gebruik van gemeenschappelijke (test)make-up zoals in beautysalons, openbare toiletten en cosmeticawinkels. Wel wordt aangetekend dat er in de studie niet is gekeken naar de hygiënische omstandigheden op de bezochte beauty-adressen. Sociaaleconomische omstandigheden van de buurt of bewoners werden evenmin meegewogen in het onderzoek. Mogelijk spelen die factoren een rol bij de uitkomsten.
Volgens de auteurs is het goed om te realiseren dat de microflora van de huid voor ieder persoon uniek is. Wanneer meerdere mensen make-up delen zal de kans op verontreiniging dan ook toenemen. Individuele cosmeticakits zijn dan ook zeer aan te bevelen in salons en winkels. De onderzoekers onderstrepen verder het belang van hygiëne-inspecties en goede voorlichting in de beautybranche.


Originele titel:
Investigating incidence of bacterial and fungal contamination in shared cosmetic kits available in the women beauty salons

Jaar:
2016

Auteurs:
Leila Dadashi, Reza Dehghanzadeh

Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Health, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran

Publicatie:
Health Promotion Perspectives

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!