• conditioners

Conditioners voor je haar, hoe werken die?

De wereld van cosmetica en dermatologie beperkt zich niet alleen tot de huid. Ook de verzorging van haren hoort daar natuurlijk bij. Een wetenschap op zich. De bekende Amerikaanse dermatoloog en onderzoeker dr. Zoe Draelos schreef er een goed boek over, Hair Care: An Illustrated Dermatologic Handbook. Ze besteedt daarin onder meer aandacht aan een berg veelgestelde vragen over het gebruik van conditioners. Hoe werken die nu eigenlijk?

De behoefte aan conditioners

De behoefte aan conditioners, ook wel haarverzachtende producten genoemd, is eigenlijk voortgekomen uit het gebruik van shampoos. Met name door de allereerste shampoos die op de markt kwamen. Deze maakten het haar dan wel lekker schoon, maar lieten het vervolgens onhandelbaar en onaantrekkelijk achter. Kon dat ook anders? Tegenwoordig zitten in veel shampoos daarom conditionerende stoffen. Maar er zijn ook aparte producten voor na het wassen. Hoe werken die? Heb je ze nodig?

Hoe werkt een conditioner?

Een conditioner maakt haren weer glad en makkelijker doorkambaar. Deze afbeeldingen van microscoopopnames van haren uit het boek van dr. Zoe Diane Draelos laten mooi zien hoe dat in zijn werk gaat.

De buitenste laag van je haar (de haarschacht) bestaat eigenlijk uit allemaal overlappende schubben . Je kan het vergelijken met dakpannen van een huis. Door zon, wassen, drogen, kleuren etc. raakt je haar beschadigd: de schubben slijten. Ofwel: de dakpannen liggen niet goed meer op hun plaats. Hierdoor kan je haar bijvoorbeeld ook sneller afbreken. Conditioners maken om te beginnen het buitenste vlies van de haar (cuticula) weer glad. Daarnaast kunnen bepaalde ingrediënten zoals panthenol de haar ook echt penetreren, en zo van binnenuit het haar herstellen en versterken.

Hoe blijft conditioner eigenlijk zitten?

Vrijwel alle (rinse-off) conditioners gebruiken kationische wasstoffen (quats). Deze stoffen kunnen de negatieve lading van het haar neutraliseren. Doordat de conditioner positief geladen is en de haren negatief, is het mogelijk dat de haarverzorging achterblijft op de haren na het uitspoelen. Deze stoffen vind je meestal terug op de inci lijst als een chlorideverbinding: behentrimonium chloride, cetrimonium chloride, stearalkonium chloride.

Siliconen in conditioners

Veel conditioners bevatten siliconen. Deze vormen een heel dun laagje rond de haarschacht. Het haar is daardoor minder statisch (geladen), makkelijker te kammen is heeft ook meer glans. Op de ingrediëntenlijst vind je siliconen terug als dimethicone, cyclomethicone en amodimethicone (eigenlijk alles wat op –methicone eindigt).

De werking van proteïnen

Haarproducten maken vaak gebruik van proteïnen. Wat doen deze precies? Proteïnen zijn bouwstoffen die de haarschacht kunnen penetreren en zo de haar sterker maken. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld ook gespleten haarpunten tijdelijk worden hersteld. In de ingrediëntenlijst staan deze stoffen vermeld als hydrolyzed proteins. Het is belangrijk om conditioners met hydrolyzed proteïns goed de tijd te geven. Hoe langer je de conditioner in laat trekken, hoe meer proteïnen er in de haarschacht komen.

Polymeren voor grof haar

En wat doen polymeren dan? Deze verbindingen vullen als het ware de gaatjes en beschadigingen van de haarschacht op. Ook dit zorgt weer voor minder statisch haar, meer glans en een goede doorkambaarheid. Polymeren zijn het meest geschikt voor grof, kroeshaar. Mensen met fijn haar zullen minder plezier hebben van polymeren in hun conditioner: het haar wordt slapper en daarmee moeilijker te stylen. Polymeren vind je vooral in leave-on conditioners.

Plantaardige oliën niet uitspoelen

Plantaardige oliën worden veel gebruikt. Deze ingrediënten zijn echter heel werkzaam in leave-on conditioners, maar in de uitspoelbare conditioners een stuk minder of misschien zelfs helemaal niet. Het probleem met plantaardige oliën is namelijk dat die in een formule met water en emulgatoren de neiging hebben om meteen in het doucheputje te stromen zodra je je haren uitspoelt.

Het beste voor haar en hem?

Er bestaat niet zoiets als hét beste product voor alle haartypes. Je kan je voorstellen dat fijn haar een wat minder sterk conditionerend product nodig heeft dan grof, gekruld haar. En waar een conditioner met lang haar echt een must is, hoeft iemand met kort haar dit helemaal niet nodig te hebben. Mannen gebruiken daarom vaak geen conditioner.

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!