• skinwiser_eetbare_zonbescherming

Zonbescherming in een shake?

Een van de risicofactoren voor het ontstaan van huidkanker is (overmatige) blootstelling aan de zon. Traditionele beschermingsmaatregelen, zoals het gebruik van zonnebrandcrème of het dragen van beschermende kleding, worden onvoldoende toegepast. Uit onderzoek komt naar voren dat de inname van bepaalde plantaardige producten mogelijk bescherming kan bieden tegen uv-straling. In dit onderzoek wordt nagegaan welke plantaardige producten, na inname, een bijdrage leveren aan zonbescherming.

Methode 

Twee experts op het gebied van dermatologie zijn geïnterviewd om het startpunt van het onderzoek te bepalen. Met behulp van literatuuronderzoek zijn plantaardige bestandsdelen geïdentificeerd die preventieve of schadeherstellende eigenschappen bezitten (anti-carcinogene werking, anti-inflammatoire werking, anti-oxidatieve werking en/of UV-absorberend), veilig zijn om in te nemen en na inname beschikbaar zijn in de huid.

Resultaten 

De volgende plantaardige producten zijn bestudeerd: kaempferol (bijvoorbeeld aanwezig in rode druiven), curcumine (geel kruid), epigallocatechin gallate (aanwezig in groene thee), cafeïne, granaatappel, ferritine, extract van polypodium leucotomos (tropische varen), carotenoïden (geven kleur aan planten) zoals lycopeen (aanwezig in tomaten) en astaxanthin (aanwezig in algen), extract van ashwaganda (bepaalde plant), vitamines C en E en in combinatie, en het extract van rode bieten. Alle bestandsdelen bevatten preventieve of schadeherstellende eigenschappen en lijken veilig om in te nemen. Van de meeste producten is echter nog niet bekend wat de maximale hoeveelheid is die per dag ingenomen mag worden, zonder negatieve effecten te verwachten. In hoeverre bestandsdelen na inname door kunnen dringen tot in de huid (de locatie waar het product moet acteren) is in veel gevallen onduidelijk.

Conclusie 

Het extract van polypodium leucotomos is een veelbelovende product voor toepassing als oraal zonbeschermingsproduct. Dit product bevat preventieve en schadeherstellende eigenschappen, is veilig en kan worden teruggevonden in de huid na inname. Ook astaxanthin en cafeïne lijken geschikte bestandsdelen voor toepassing als oraal zonbeschermingsproduct. Geconcludeerd wordt dat meer onderzoek moet worden verricht naar de veiligheid van plantaardige producten, de beste dosering en de effectiviteit van inname van plantaardige producten bij de bescherming tegen UV-straling.

Discussie/Beperking van het onderzoek 

In dit onderzoek is een aantal plantaardige bestandsdelen bestudeerd. De lijst is echter niet compleet. Andere, niet bestudeerde plantaardige bestandsdelen, kunnen mogelijk ook ingezet worden als oraal zonbeschermingsproduct.

Matthijs C. Boog (MSc):

“Naast de wel bekende voordelen van het eten van groenten, is uit studies ook gebleken dat bijvoorbeeld het eten van tomatenpuree enige bescherming biedt tegen Uv-straling*. Uit dit onderzoek blijkt echter wel dat een vervanging van zonnebrandcrème door een ‘zonnebrandshake’ nog ver weg lijkt.”


Eetbare zonbescherming

Originele titel:
Protection against UV-radiation by consuming an oral plant-derived product

Het onderzoek:
Zeven studenten van de Wageningen University zijn nagegaan welke plantaardige producten, na inname, een bijdrage leveren aan zonbescherming.

Universiteit:
Wageningen University

Maand + jaar:
Mei-juni, 2014

Auteurs:
Laura Hetting, Brend Kemperman, Philip Ruppert, Sander Termeulen, Eveline Ultee,
Rosalie Vermeulen, Gilles Vismans

Link:
Verslag

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!