Zonnebrandcrème van de toekomst: laagje DNA

Een opmerkelijk onderzoek van de Amerikaanse Binghamton Universiteit afgelopen week, naar wat zomaar de zonnebrandcrème van de toekomst zou kunnen worden. Biomedische technologen ontwierpen een kunstmatig DNA-laagje voor de huid om uv-straling af te vangen. De coating houdt de huid ook nog eens gehydrateerd.

Het idee achter het onderzoek

Het is de laatste jaren duidelijk geworden dat uv-straling DNA-schade veroorzaakt. Schade die niet goed is voor de huid, en die uiteindelijk kan leiden tot verbranding, huidveroudering en zelfs kanker. De onderzoekers gebruikten nu juist dit gegeven voor hun onderzoek. ‘We wilden toetsen wat er zou gebeuren als we een extra DNA-laagje zouden aanbrengen op de huid, als een soort ‘offerlaag’, vertelde een van de auteurs Guy German in een persbericht van de universiteit.

German en zijn team ontwikkelden hiervoor een dun en optisch transparant laagje DNA-kristallen, gemaakt van zalmzaad. Deze werd vervolgens aangebracht op een glasplaatje en bestraald met verschillende soorten uv-licht.

Het laagje hield zo’n negentig procent van de uv-B-straling tegen. Voor uv-A- straling was dit zo’n twintig procent. Een opmerkelijke bevinding was dat de absorptie van de speciale DNA-coating verder toenam naarmate langer bestraald werd. Het laagje werd als het ware steeds ondoordringbaarder.

‘Wanneer je deze laboratoriumresultaten zou vertalen naar de praktijk, en de coating echt als zonnebrandcrème zou gebruiken, dan zou je kunnen zeggen dat het goedje beter werkt naarmate je langer in de zon blijft liggen’, aldus German. Dat is interessant. Want de huidige zonnebrandproducten laten juist het tegenovergestelde zien. De werking van zonnefilters loopt immers geleidelijk terug na applicatie.

Extra hydraterend

De coating heeft volgens de ingenieurs trouwens nóg een interessante eigenschap voor gebruik als zonnebrandcrème. Het laagje werkt namelijk hygroscopisch, ofwel vochtvasthoudend. Aangebracht op stukjes menselijke huid zorgde het DNA-filmpje namelijk voor een vermindering van vochtverlies, waardoor de huid voor lange tijd gehydrateerd bleef.

Het Engelse team van biomedische technologen wil het gebruik van de coating nu ook onderzoeken voor toepassingen op het gebied van wondbehandeling onder lastige (weers)omstandigheden. De transparantie van het materiaal maakt het mogelijk om het proces van genezing goed te volgen zonder de ‘pleister’ te hoeven verwijderen. Je kunt er gewoon doorheen kijken. De coating houdt bovendien zon tegen en zorgt voor het vochtig houden van de huid.

Toekomstige toepassingen voor cosmetica

De onderzoekers denken dat het ontwikkelde materiaal interessante toepassingen kan hebben voor de cosmeticabranche. Niet alleen voor gebruik in zonnebrandcrèmes en moisturizers, maar ook op het gebied van wondgenezing en –behandeling.

Zover is het echter nog lang niet. We houden het onderzoek in de gaten.


Oorspronkelijke titel:
Non-ionising UV light increases the optical density of hygroscopic self assembled DNA crystal films

Publicatie:
juli, 2017

Auteurs:
Alexandria E. Gasperini, Susy Sanchez, Amber L. Doiron, Mark Lyles, Guy K. German

Tijdschrift:
Scientific Reports

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!