Waarom is je huid in de winter droger?

Tijdens de winter is de huid droger dan tijdens de zomer. Dit heeft te maken met de lagere temperatuur, maar ook met een lage luchtvochtigheid. Hoe werkt dat precies (door op de huid)?

Wanneer de luchtvochtigheid laag is, zal de huid meer water afstaan aan de lucht. Wanneer de luchtvochtigheid juist hoog is, zal de huid minder makkelijk vocht afstaan aan de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een zomerse ‘vochtige’ dag in Nederland, waarbij zweet maar moeilijk verdampt en je kleding aan je lichaam blijft plakken.

Relatieve luchtvochtigheid: afhankelijk van temperatuur

De luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit. Wanneer de lucht veel waterdamp bevat, is de luchtvochtigheid hoog, wanneer de lucht weinig waterdamp bevat, is de luchtvochtigheid laag.
De temperatuur speelt een belangrijke rol bij de (relatieve) luchtvochtigheid. De (relatieve) luchtvochtigheid van koude lucht daalt, wanneer deze lucht wordt opgewarmd.

Een belangrijk principe in de winter: de lucht is koud, maar wordt in huis opgewarmd. Dit betekent dat de relatieve luchtvochtigheid afneemt (zie uitleg onder).

De huid wordt daardoor in de winter op twee manieren belast:

  • Buiten: door de kou;
  • Binnen: door de lage luchtvochtigheid.

Wat gebeurt er allemaal in de huid?

Een lage luchtvochtigheid zorgt voor:

  • Een afname van de hoeveelheid water in de huid;
  • Een afname van de elasticiteit van de huid;
  • Een huid die er droog uitziet;
  • Een toename in het aantal fijne rimpeltjes;
  • Een huid die vaker jeukt en vaker geïrriteerd is;
  • Een huid die sneller stuk gaat.

Maar ook kou zorgt voor: 

  • Een droge huid;/li>
  • Een huid die sneller jeukt.

De huid kan minder hebben en is sneller geïrriteerd

Door een lagere temperatuur en een lage relatieve luchtvochtigheid kan de huid minder hebben. Zo is de huid bij een lagere temperatuur en een lage relatieve luchtvochtigheid sneller en heviger geïrriteerd. Ook hebben mensen met eczeem meer last bij koude en droge lucht.

Huid kan zich deels aanpassen

Opvallend genoeg lijkt de huid zich aan te passen aan droge lucht. In eerste instantie zorgt droge lucht voor een beschadiging van de huid, wat zorgt voor een hogere verdamping van water uit de huid. Na bepaalde tijd past huid zich aan: de buitenste huidlaag wordt dikker, waardoor de huid zich sluit en de verdamping afneemt.

Hoe het komt dat verwarmde lucht een lagere relatieve luchtvochtigheid heeft…

Bij ‘relatieve luchtvochtigheid’ wordt rekening gehouden met de temperatuur van de lucht. Als de lucht een hogere temperatuur heeft, kan de lucht meer water opnemen. Zo daalt dus de relatieve luchtvochtigheid, wanneer de temperatuur toeneemt en de hoeveelheid waterdamp constant blijft.

Een rekenvoorbeeld: Bij 0 graden Celsius is de relatieve luchtvochtigheid 85% en dus ‘hoog’. Wanneer deze lucht, met een constante hoeveelheid water, wordt opgewarmd tot 20 graden Celsius, daalt de relatieve luchtvochtigheid tot 22%, en is in dat geval dus ‘laag’.


Titel:
The effect of environmental humidity and temperature on skin barrier function and dermatitis

Jaar:
2015

Auteurs:
K.A. Engebretsen, J.D. Johansen, S. Kezic, A. Linneberg, J.P. ThyssenTijdschrift:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!