De beste behandeling van melasma

Melasma is een vorm van hyperpigmentatie die zich uit in donkerbruine, meestal grillig gevormde vlekken op de huid. Er zijn op dit moment verschillende behandelingen beschikbaar. Maar de resultaten daarvan zijn vaak teleurstellend. In dit onderzoek van een team Egyptische dermatologen en farmacologen is gekeken naar het effect en de veiligheid van verschillende combinaties hydroquinone, glycolzuur en hyaluronzuur. Daarnaast werd de rol van de dermatoscoop geëvalueerd in zowel de diagnostiek als de (vervolg)behandeling van melasma.

Onderzoek met dermatoscoop

In het onderzoek werden 100 patiënten betrokken met milde tot ernstige melasma. Zij werden over vijf groepen verdeeld. In iedere groep werd een andere combinatie medicijnen onderzocht. De patiënten in groep I kregen een crème met 4% hydroquinone. Group II kreeg een crème met 4% hydroquinone en 10% glycolzuur. De twintig personen uit groep III werden behandeld met een crème met 4% hydroquinone en 0.01% hyaluronzuur. Groep IV kreeg een crème met 4% hydroquinone, 10% glycolzuur en 0.01% hyaluronzuur. De patiënten in groep V kregen een placebo.

Alle patiënten werden onderzocht met behulp van een dermatoscoop. De resultaten werden geëvalueerd aan de hand van digitale foto’s van vóór en na de behandeling.

Wie liet de meeste verbetering zien 

Voor de groepen I, III en IV werden sterke significante verbeteringen gezien, voor zowel de grootte van het aangedane gebied als de ernst van de vlekken. Daarna volgden de mensen uit groep II, ook deze behandeling liet duidelijke verbeteringen zien. Maar bij de onderzochte mensen in groep II werden ook de meeste bijwerkingen gevonden. Gevolgd door groep IV, groep I, en in groep III de minste. (Klik hier voor de originele publicatie, de resultaten en foto’s).

Veiligheid en bijwerkingen 

Gekeken naar zowel het effect als de veiligheid concluderen Ibrahim et al dat de behandeling van melasma met een crème bestaande uit 4% hydroquinone , 10% glycolzuur en 0.01% hyaluronic acid zeer effectief is, met bovendien nog acceptabele bijwerkingen. De combinatie 4% hydroquinone + 10% glycolzuur was weliswaar effectief, maar zeer irriterend voor de huid.
De dermatoscoop blijkt een waardevol, non-invasief instrument in zowel de diagnostiek van melasma als het volgen van de behandeling.


Titel:
Evaluation of the efficacy and safety of combinations of hydroquinone, glycolic acid, and hyaluronic acid in the treatment of melasma

Jaar:
2015

Auteurs:
Zeinab A Ibrahim, Shereen F Gheida, Gamal M El Maghraby & Zeinab E Farag.

Tijdschrift:
Journal of Cosmetic Dermatology

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!