Wat doet voeding bij eczeemklachten

Veel mensen met eczeem (en vaak ook hun behandelaars) twijfelen over de effecten van bepaalde voedingsmiddelen. Zorgt vitamine D bijvoorbeeld voor een vermindering van klachten? Heeft het zin om probiotica te nemen? In het tijdschrift Journal of the American Academy of Dermatology  is het onderzoek naar het effect van dieet op eczeem op een rijtje gezet.

Positief effect van voedingssupplementen nog niet aangetoond

In 2012 is al het onderzoek naar het effect van voedingssupplementen op eczeem samengevoegd in een artikel. De auteurs komen daarin tot de conclusie dat er geen aantoonbaar effect is van voedingssupplementen op eczeem. Het onderzoek naar het gebruik van visolie, zinksulfaat, selenium, vitamine D, pyridoxine, duindoorn zaad olie, hennepzaad olie, zonnebloem olie en docosahexaeenzuur, bleek van onvoldoende kwaliteit om zonder meer te kunnen zeggen dat een supplement met een van deze stoffen eczeem verbetert.

Wisselende resultaten bij vitamine D

Na 2012 zijn drie nieuwe onderzoeken uitgevoerd naar het effect van vitamine D op eczeem. Deze studies laten een wisselend resultaat zien. Twee onderzoeken tonen aan dat de inname van vitamine D de ernst van eczeem vermindert, terwijl proefpersonen in de derde studie geen voordeel leken te hebben.

Inname van primrose olie en borage olie vermindert eczeem niet

Gedacht wordt dat mensen met atopisch eczeem een tekort hebben aan linolzuur. Primrose-olie (teunisbloem, sleutelbloem, primula) en borage-olie bevatten gamma-linoleenzuur: vetzuren met een anti-inflammatoire werking. Toch blijkt een aanvulling van het dieet met deze oliën geen oplossing. Het wetenschappelijke onderzoek toont aan dat inname de eczeemklachten niet vermindert.

Probiotica en prebiotica

De samenstelling van bacteriën in de darmen van mensen met eczeem wijkt af van die van mensen zonder eczeem. Pre- en probiotica kunnen deze samenstelling verbeteren. Prebiotica zijn onverteerbare voedingsstoffen en probiotica zijn levende microorganismen.

Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op atopisch eczeem bij kinderen verkleind kan worden door de inname van prebiotica. Het effect van probiotica op eczeemklachten is onduidelijk. Het ene onderzoek toont aan dat probiotica eczeemklachten kan verminderen bij kinderen, terwijl resultaten van ander onderzoek dat niet bevestigen. Inmiddels staat wel vast dat probiotica tijdens de zwangerschap de kans op eczeem bij het kind verkleint. Dit is nogmaals bevestigd in een zeer recent onderzoek.

Speciaal dieet kan effectief zijn

40% van de kinderen met eczeem is allergisch voor bepaalde voedingsstoffen. Aangetoond is dat zo’n allergie eczeem kan verergeren. Wanneer bekend is welke voedingsstof het allergeen is, kan een aanpassing van het dieet zorgen voor vermindering van de symptomen.

Geen effect van ‘allergeen-vrij’ dieet op het (ongeboren) kind

Moeders die zich tijdens de zwangerschap of borstvoeding onthouden van bijvoorbeeld melk of ei, verkleinen niet de kans op atopisch eczeem bij hun kind. Sterker nog, zo’n ‘’allergeen-vrij’’ dieet kan samengaan met een lager geboortegewicht van het kind en vergroot de kans op vroeggeboorte.

Borstvoeding verkleint de kans op eczeem alleen bij kinderen die aanleg hebben om eczeem te krijgen (kinderen met eerstegraads familieleden met vergelijkbare aandoeningen). Bij kinderen die niet deze aanleg hebben, verkleint borstvoeding niet het risico op eczeem.


Titel:
Diet in dermatology : Part I. Atopic dermatitis, acne, and nonmelanoma skin cancer

Soort studie: 
Review

Jaar:
2014

Auteurs:
T. Bronsnick, E.C. Murzaku, B.K. Rao

Tijdschrift:
Journal of American Academy of Dermatology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!