Contactallergie door bewaarstof methylisothiazolinone

Het aantal mensen dat contactallergie ontwikkelt na het in aanraking komen met MI lijkt sterk toe te nemen. Onderzoekers in Groot-Brittannië concluderen dat meer dan 1 op de 100 Britten allergisch is voor de bewaarstof.

Methylisothiazolinone gebruikt als bewaarstof

Methylisothiazolinone (MI) is een bewaarstof die gebruikt wordt in cosmetica. In Europa is het gebruik ervan toegestaan tot een percentage van 0.01%. Dit geldt voor zowel leave-on producten (zoals een bodylotion) als rinse-off producten (bijvoorbeeld shampoo).

1 op de 100 Britten allergisch 

Wanneer een dermatoloog een allergische reactie vermoedt, kan door middel van een plakproef bepaald worden welke stof verantwoordelijk is voor de reactie. Daarbij worden verschillende ingrediënten van bijvoorbeeld een cosmeticaproduct op de huid aangebracht. De onderzoekers concludeerden dat het percentage allergische reacties bij patiënten op MI van 2010 tot 2013 op de Britse eilanden gestegen is van 1.7% naar 11.1%. De onderzoekers berekende dat deze 11% allergische reacties bij patiënten met huidproblemen, overeenkomt met een contactallergie van 1% van alle Britten voor MI.

Beperk gebruik van bewaarstof MI

Ook in andere Europese landen wordt een toename in het aantal gevallen van contactallergie door MI gerapporteerd. Hoewel de percentages vaak wat lager zijn (onder de 10% bij patiënten met een allergische reactie), concluderen de onderzoekers dat deze uitkomsten moeten leiden tot een afname in blootstelling aan MI.


Originele titel:
The rise in prevalence of contact allergy to methylisothiazolinone in the British Isles

Jaar:
2014

Auteur:
G.A. Johnston (British Society for Cutaneous Allergy)

Tijdschrift:
Contact Dermatitis

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!