Kans op melanoom zeven keer zo hoog bij ouderen

Cancer Research UK heeft berekend dat mannen en vrouwen boven de 65 jaar zeven keer meer kans maken op een melanoom in vergelijking tot veertig jaar geleden. Twee factoren lijken bij te dragen aan deze enorme stijging in de afgelopen decennia: de opkomst van vakanties in zonnige oorden en de wens om er zongebruind uit te zien.

Bij Britse mannen ouder dan 65 jaar is het risico vertienvoudigd, bij Britse vrouwen is de kans om een melanoom te krijgen vervijfvoudigd. De meest recente cijfers laten zien dan 5700 Britse ouderen een melanoom hebben. In de jaren 70 van de vorige eeuw lag dat aantal rond de 600.

Melanoom is de op vier na vaakst voorkomende vorm van kanker in Groot-Brittannië en in de leeftijd 15 tot 34 jaar zelfs de op één na vaakst voorkomende vorm van kanker. Melanomen kunnen op alle plaatsen van het lichaam voorkomen, maar worden vaak vastgesteld op de huid van de rug van mannen en op de benen van vrouwen. De kans op het krijgen van een melanoom kan worden verkleind door de huid te beschermen tegen de zon.


Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!