Cosmetische ingrediënten in de behandeling van acne
Acne wordt vaak gezien als een probleem bij pubers. Maar de aandoening komt ook, en steeds meer bij volwassenen voor. Acne wordt beschouwd als een chronische huidaandoening die steeds kan opspelen en waarbij klachten in ernst kunnen verschillen. Acne vraagt daarom soms om een langetermijn- of onderhoudsbehandeling. Het gebruik van huidverzorgingsproducten kan daarbij belangrijk zijn.
Er wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de werking en het effect van cosmetische ingrediënten in de huid, en bij acne in het bijzonder. In deze studie van E. Araviiskaia is gekeken naar de verschillende oorzaken van acne en naar hoe bekende en nieuwe stoffen in huidverzorging daarbij een rol kunnen spelen. Gekeken werd in hoeverre een ingrediënt geschikt is als (onderhouds)behandeling, als aanvullende therapie of als een middel om bijwerkingen van medicinale behandelingen te verminderen.
Resultaten
Onderstaande tabel geeft een overzicht van bekende en nieuwe ingrediënten, hun specifieke werking en hoe ze het beste ingezet zouden kunnen worden bij acne.

Toelichting tabel
– Abnormal sebum production= een verhoogde talgproductie
-Antioxidanten, bijv vitamine C, groene thee en fullerene
-Abnormal keratinization= ophoping van dode huidcellen
-P. acnes follicular colonization= de huidbacterie P. acnes die voor de ontsteking (puistje) zorgt
-Inflammation= ontsteking, roodheid
Geschikte ingrediënten
Het onderzoek van E. Araviiskaia en collega’s toont aan dat alle onderzochte ingrediënten geschikt zijn als aanvullende behandeling bij acne. De zuren en retinol zijn bovendien geschikt als onderhoudsbehandeling. Antioxidanten, niacinamide, salicylzuur, zink, vetzuren en havermoutextract (oat) zouden naast een medicinale therapie kunnen worden gebruikt om bijwerkingen te beheersen.
Overige aanbevelingen
Van overmatig reinigen met agressieve wasstoffen is al langer bekend dat dit acne kan verergeren. De onderzoekers pleiten voor het aanbevelen van een milde reinigingsroutine bij acnepatiënten. Bijvoorbeeld door een reiniger aan te raden die qua pH-waarde dicht bij die van de huid ligt, tussen de 5 en 7.3. Irritatie van de huid kan daarnaast met moisturizers verminderd worden door het verbeteren van de huidbarrière.
De onderzoekers merken ten slotte op dat het ondanks een steeds verder toenemende kennis van de werking van cosmetische ingrediënten nog altijd ontbreekt aan goede, streng gecontroleerde studies op dit gebied.
Originele titel:
The role of topical dermocosmetics in acne vulgaris
Jaar:
2016
Financiering onderzoek:
Pierre Fabre
Auteurs:
E. Araviiskaia, B. Dréno
Wetenschappelijk tijdschrift:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology