Waarom willen mensen (g)een zongebruinde huid?

Ondanks dat veel mensen zich bewust zijn van de risico’s van uv-straling, is het verlangen naar een zongebruinde huid groot. Dat blijkt uit een onderzoek van de Baylor Universiteit (Texas) onder 333 studenten naar zongedrag. 

De onderzoekers concludeerden dat het ‘verbeteren’ van het uiterlijk de voornaamste reden is voor zonnen. De huidskleur speelt een rol bij iemands zelfbeeld. Daarnaast wordt zonnen gezien als een gezellige en sociale activiteit.

Voor degenen die alleen zonnen om te voldoen aan het schoonheidsideaal, lijken zelfbruiningsproducten een goed alternatief.

Veel lijkt af te hangen van het feit dat een zongebruinde huid wordt geïdealiseerd. Advertenties liegen er immers niet om: zongebruinde modellen worden gebruikt voor het promoten van exotische vakantiebestemmingen, kleding, sport en zelfs zonnebrandcrèmes.

Angst om bruin te worden 

Het omgekeerde bestaat ook: de angst om bruin te worden. Dit is in een andere recente studie onderzocht onder mensen van Aziatische komaf.

In Korea gingen onderzoekers na wat de belangrijkste reden is om zonnebrandcrème te gebruiken. 460 bezoekers van een afdeling dermatologie werden hiervoor geïnterviewd.

Opvallend was dat niet zozeer de kennis over de schadelijke kanten van de zon doorslaggevend was bij het regelmatig of juist dagelijks gebruik van zonnebrandcrème. Juist de angst om bruin te worden of pigmentvlekken te krijgen vormden de belangrijkste drijfveren. De onderzoekers concludeerden dat niet de kans op huidkanker, maar een cosmetische reden doorslaggevend is bij het wel of niet dagelijks insmeren.

Resultaten van eerder onderzoek naar het wel of niet gebruiken van zonnebrandcrème door mensen van Aziatische komaf worden door dit onderzoek bevestigd.

Cosmetische argumenten wegen zwaarder dan medische gevaar

Net als bij veel mensen met een blanke huid lijkt niet het risico op huidkanker centraal te staan bij het wel of niet beschermen tegen de zon, maar juist het ‘cosmetische’. In tegenstelling tot mensen met een blanke huidskleur geven mensen van Aziatische komaf juist de voorkeur aan een huid die niet verkleurd is door de zon.


[bron]   |   [bron]

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!