• Skinwiser_mannen_cosmetisch_producten

De populairste cosmetische ingrepen en producten bij mannen

Cosmetica zijn allang niet meer het exclusieve domein van vrouwen, ook mannen maken hier steeds meer gebruik van. Bijna ieder merk heeft tegenwoordig wel een speciale mannenlijn. Ook zijn cosmetische ingrepen geen zeldzaamheid meer onder mannen. In dit overzichtsartikel van Amerikaanse onderzoekers is gekeken wat mannen nu eigenlijk laten doen om hun uiterlijk te verbeteren. Vooral niet-operatieve ingrepen als botox zijn populair. Als het gaat om cosmetische operaties, dan worden vooral haarimplantaties, liposucties en neus- of ooglidcorrecties gedaan.

Uiterlijke zorgen bij mannen 

Waarover maken mannen zich nu het meeste zorgen voor de spiegel? Volgens deze overzichtsstudie vormen rimpels, kaalheid, wallen onder de ogen en zonneschade de grootste ergernissen. Vooral het verlies van haar zorgt voor een verlies van zelfvertrouwen. Een volle haarbos wordt gezien als een teken van jeugdigheid. Volgens de onderzoekers spelen de media een belangrijke rol bij die beeldvorming. Op televisie en in magazines wordt jong zijn gevierd en het ouder worden afgewezen. Dit verklaart waarschijnlijk waarom deze cosmetische ingrepen vooral worden uitgevoerd bij mannen tussen de veertig en zestig jaar.

Veel interesse, maar ook terughoudendheid over cosmetische ingrepen bij mannen 

Uit een grote Amerikaanse enquête bleek dat maar liefst veertig procent van de mannen interesse heeft in cosmetische ingrepen. Toch bestaat het aandeel ingrepen onder mannen uit niet meer dan tien procent van het totale aantal cosmetische behandelingen. Er is nog veel terughoudendheid bij de heren. Een bezoek aan een cosmetische kliniek wordt toch nog vaak gezien als iets voor vrouwen. Een veelvoorkomende angst is verder dat de mannen er te vrouwelijk uit zouden zien na een ingreep. Bijvoorbeeld door te volle wangen of bovenlip na het gebruik van fillers. Wanneer mannen meer vertrouwen zouden hebben in het uiteindelijke resultaat van cosmetische behandelingen, zal volgens de onderzoekers ook het aantal ingrepen toenemen. Gepleit wordt voor betere en duidelijke communicatie.

Nog meer weetjes over mannen en hun huid/haar:

– Vrouwen krijgen eerder rimpels. Maar die van mannen zijn vaak dieper. Dat komt doordat mannen meer spiermassa en mimiek in het gezicht hebben dan vrouwen. En omdat mannen de neiging hebben zich minder te beschermen tegen de zon.

– Doordat mannen dus een dikkere en meer gespierde huid hebben, is er vaak tot wel vijf keer zoveel botox nodig als bij vrouwen om bijvoorbeeld een rimpel te behandelen.

– Ook mannen gebruiken liposuctie om overtollig vet te verwijderen in de buik en heupen. Verder gebruiken zij een niet-operatief alternatief: cryolipolyse, waarbij vetcellen worden afgebroken door koeling.

– Haartransplantatie is zoals gezegd één van de meest gebruikte cosmetische operaties onder mannen. Maar waardoor worden mannen kaal? De haargroei stopt door de omzetting van het hormoon testosteron naar dihydrotestosteron (DHT) in de haarzakjes. Er bestaan trouwens geneesmiddelen die dit proces remmen (finasteride). Maar de effecten van deze middelen vallen vaak tegen.

En welke cosmeticaproducten gebruiken (Nederlandse) mannen het liefst? 

In deze studie is verder niet gekeken naar het gebruik van cosmeticaproducten onder mannen. Wanneer wij de jaarverslagen van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) erbij pakken, zien we over de laatste jaren een flinke groei in de bestedingen aan herenproducten. Wat opvalt, is dat mannen vooral voor de A-merken gaan. Een product moet meteen goed zijn; de functionaliteit is daarbij belangrijk. Maar ook het gemak speelt een rol in de aankoop. Mannen kopen hun producten het liefst in de supermarkt als zij boodschappen doen of online via een webshop.

 


Oorspronkelijke titel: Cosmetic Concerns Among Men

Auteurs: Handler M, Goldberg DJ

Tijdschrift: Dermatologic Clinics

Publicatie: 2018

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!