Droge huid komt (te) vaak voor bij volwassenen

The Fact Checker

 

Toelichting

Een extreem droge huid komt ontzettend vaak voor onder de volwassen bevolking. Een op de drie mensen heeft er last van. Bij ouderen is dat nog veel meer. Jammer, want de huidconditie gaat vaak gepaard met klachten als irritatie, jeuk en aandoeningen als eczeem, infecties en chronische ontstekingsreacties. Met betere voorlichting zouden sommige van de klachten misschien kunnen worden voorkomen of verminderd.
Dat blijkt uit een grote analyse onder bijna 50.000 werknemers verspreid over Duitsland.

Oorzaken en gevolgen van een droge huid

Bij een droge huid is sprake van een kapotte of niet goed functionerende huidbarrière. Daaraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen (los van filaggrine-mutaties*), zoals chronische irritatie. Dat kan bijvoorbeeld door het (verkeerd) gebruik van cosmetica of door weersomstandigheden. Bij een droge huid is het risico op problemen als eczeem groter. Ook is de kans op overgevoeligheid en allergische reacties bij deze huid groter.

Het onderzoek, uitgevoerd door ervaren dermatologen van verschillende universiteiten en ziekenhuizen in Duitsland, werd uitgevoerd tussen 2001 en 2005 bij 343 Duitse bedrijven. In totaal werden de gegevens gebruikt van 48.630 werknemers. Deelname aan de studie vond vrijwillig plaats, waarbij de belangrijkste reden screening op huidkanker was. De gemiddelde leeftijd was 43.2 jaar; 52,8 procent van de onderzochte personen was man.
Bij bijna dertig procent van de deelnemers (maar liefst 14.300 mensen) bleek sprake van een droge huid (xerotic skin). Verder kwam naar voren dat bepaalde huidziekten significant vaker voorkwamen bij deze groep, zoals chronische ontstekingsreacties, schimmel- en virale infecties.

Volgens de huidartsen is een droge huid een goede voorspeller van talloze dermatologische aandoeningen, waaronder psoriasis, atopische en seborroïsche eczeem en bijvoorbeeld eczeemklachten in de oksels.

Veel klachten te voorkomen

Volgens de onderzoekers onderstrepen de resultaten van de analyse het belang van voorlichting over de oorzaken en gevolgen van een droge huid. Ook zou er meer informatie moeten zijn over de juiste verzorging en behandeling.

Huidverzorging die erop gericht is de huidbarrière te herstellen kan niet alleen de huidconditie verbeteren, ook het welzijn van de patiënt. Bovendien kan speciale zorg voor de huid ontstekingsreacties en andere klachten sterk verminderen. Volgens de dermatologen zouden speciale (zorg)programma’s op de werkvloer geen overbodige luxe zijn.

* Filaggrine is een eiwitje in de huid dat een rol speelt bij de samenhang van cellen en (daarmee) de vochtbalans en pH-waarde van de huid.  Bij bepaalde aandoeningen als eczeem en ichthyosis is sprake van een verminderde aanmaak van filaggrine.


Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!