• Puistjes en melk

Krijg je puistjes van melk?

Naar de relatie tussen zuivel en acne is veel onderzoek verricht. De uitkomsten daarvan waren niet altijd eenduidig.  Deze meta-analyse laat zien dat de consumptie van melkproducten kan worden gerelateerd aan het ontwikkelen van acneklachten. Niet helemaal duidelijk is of melk daadwerkelijk puistjes veroorzaakt of ‘slechts’ verergert.

Iraanse voedingswetenschappers van de Universiteit voor Medische Wetenschappen in Teheran verzamelden 1750 studies naar zuivelconsumptie en acneklachten in de wetenschappelijke databases van Pubmed/Medline, Scopus, Web of Science en Embase. Uiteindelijk voldeden veertien studies aan alle selectiecriteria. Uit de analyse van de onderzoeken kwam naar voren dat de consumptie van alle soorten melk gerelateerd kan worden aan acne. Daarbij lieten halfvolle, maar vooral magere melkproducten (zogeheten skimmed milk) een sterkere relatie zien met de ontwikkeling van puistjes.

Meer klachten van magere melk

Hoe kan het dat de magere melksoorten meer klachten geven in de huid? Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de concentratie melkeiwitten als het ware toeneemt wanneer melk van vetten wordt ontdaan.

Onderzoek liet bijvoorbeeld zien dat melk met 80% caseïne en 20% wei-eiwit zorgt voor een stijging van respectievelijk 15% IGF-1 en 20 % insuline. Die effecten namen verder toe wanneer de hoeveelheid vet werd verminderd in de melk.
Een andere verklaring luidt dat volle melk meer oestrogeen bevat, en dat dit de vorming van puistjes onderdrukt. Halfvolle en magere melk daarentegen bevatten een hogere concentratie wei- eiwit dat juist stimulerend werkt bij acne.

Hoe meer melk, hoe meer puistjes?

In de analyse werd ook gekeken naar het mogelijke effect van de dosis zuivel op de ernst van klachten. Nemen klachten toe naarmate de consumptie toeneemt? En hoe dan?
Voor zuivel in het algemeen, volle melk en magere melk zorgde iedere extra portie voor een lineaire verhoging van het risico op acne met respectievelijk 83, 13 en 26 procent. Er werd geen lineaire dosis-responsrelatie gezien bij de consumptie van halfvolle melk en melkproducten in zijn algemeenheid.

In de analyse ontbrak het overigens aan goede data over het effect van bacteriën en temperatuur op de zuivelproducten. Het lijkt erop dat koken en bepaalde verhittingstechnieken zorgen voor een beschermend effect tegen acne.

Wat is het effect van yoghurt en kwark op puistjes?

Er is vooralsnog geen verband gevonden tussen het eten van yoghurt of kwark/kaas en acne. Mogelijk heeft dit te maken met het fermentatieproces dat deze producten ondergaan. Dit zou eventuele hormonale effecten verminderen. Daarnaast bevatten gefermenteerde producten als yoghurt zogenaamde goede bacteriën (probiotica) die mogelijk gunstig zijn voor de huid.

Meer onderzoek nodig

De wetenschappers pleiten voor meer goed opgezet onderzoek om de nu beschreven effecten van zuivel op de ontwikkeling van acne bevestigd te krijgen; met name gerandomiseerde onderzoeken met controlegroepen.


Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!