• smeren

Dunne laag zonnebrandcrème halveert de SPF

De SPF van een zonnebrandcrème hangt sterk af van de hoeveelheid crème die je gebruikt. Insmeren met de helft van de aanbevolen hoeveelheid crème zorgt voor een halvering van de SPF die op het product staat vermeld. Tot die conclusie zijn wetenschappers gekomen na het testen van 6 zonnebrandcrèmes met SPF’s tussen de 30 en 100.

Bepaling SPF per zonnebrandcrème en per smeerdikte

Bij de deelnemers van het onderzoek werd als eerste de individuele ‘minimale erytheem dosis’ (MED) van de huid bepaald. Een onbeschermd stukje huid werd hiervoor met verschillende doses uv-licht beschenen. De MED werd vastgesteld door na te gaan wat per deelnemer de laagste dosis uv-straling was die leidde tot roodkleuring van de huid.

Vervolgens werden kleine stukjes van de huid van de deelnemers ingesmeerd met een zonnebrandcrème met SPF 30, 50, 70 of 100. Er werd een dunne of dikke laag (0.5, 1, 1.5 of 2 mg/cm2) aangebracht. Daarna werd opnieuw gekeken welke dosis uv-straling nodig was voor roodkleuring (MED). Maar nu dus bij verschillende combinaties en hoeveelheden van zonnebrandcrème.

De SPF voor de verschillende zonnebrandcrèmes bij verschillende concentraties kon als volgt worden bepaald: SPF = MED bij beschermde huid / MED bij onbeschermde huid.

Normaal gebruik leidt tot sterke afname SPF

Wanneer het product met de aanbevolen dikte (2 mg/cm2) werd gesmeerd, kwam de SPF overeen met de SPF die op de verpakking stond. Een halvering van de laag (1 mg/cm2) daarentegen leidde tot een halvering van de SPF. Zo werd een SPF 100 bijvoorbeeld een SPF 55 en een SPF 30 een SPF 15 (zie figuur).

In de praktijk blijkt dat vaak niet meer van het product wordt gebruikt dan 0.5 mg/cm2. Mensen die kiezen voor een SPF 30 beschermen zich in dat geval eigenlijk maar met een SPF 9.

 


Oorspronkelijke titel:
High-SPF sunscreens (SPF 70) may provide ultraviolet protection above minimal recommended levels by adequately compensating for lower sunscreen user application amounts.

Jaar:
2012

Auteurs:
H. Ou-Yang, J. Stanfield, C. Cole, Y. Appa, D. Rigel

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!