Is er een relatie tussen voeding en puistjes?

Een voedingspatroon met een lage glycemische index* kan een verbetering van acne geven. Een dieet met minder ‘snelle’ koolhydraten zorgt na enkele weken voor minder ontstekingen en mee-eters. Daarnaast daalde de ernst van de klachten. 

Wat doet een aangepast dieet 

In totaal deden 32 acne patiënten mee met het onderzoek. De helft van de deelnemers veranderde voor tien weken hun dieet, de andere helft niet. Het dieet werd aangepast door voedingsmiddelen met een hoge glycemische last (voorbeelden daarvan zijn: gebakken aardappels, wit brood, frisdrank) te vervangen door bijvoorbeeld volkoren producten, fruit, groente en vis. Door de aanpassing in het dieet kreeg deze groep minder koolhydraten en vet binnen. Om uit te sluiten dat de resultaten beïnvloed zouden worden door een daling van de inname van het aantal calorieën, werd het dieet aangevuld met eiwitrijke producten.

Verbetering pas na tien weken zichtbaar

Pas na tien weken (laatste meetmoment) werd een verschil in de ernst van acne tussen de groepen gevonden. Wel was het aantal ontstekingen al na vijf weken gedaald. Na tien weken was het aantal laesies in de groep met een lage glycemische last met 70,9 procent gedaald, terwijl geen verschil gevonden werd in de groep acnepatiënten die hun dieet niet had aangepast.

Mogelijk niet alleen effect van koolhydraten

Dat er een relatie is tussen voeding en puistjes lijkt duidelijk. Toch kan niet met zekerheid worden gezegd dat dit geheel is toe te schrijven op koolhydraten. Hoewel de glycemische last van het dieet tussen de groepen aanzienlijk verschilde, is in het onderzoek geen rekening gehouden met andere eigenschappen van de voedingsstoffen. Zo zouden ook het aantal verzadigde vetzuren of de hoeveelheid vezels de resultaten kunnen hebben beïnvloed. Ook is geen rekening gehouden met de inname van melkproducten (vaak genoemd als oorzaak van acne).

*De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Bron: Voedingscentrum


Originele titel:
Clinical and histological effect of a low glycaemic load diet in treatment of acne vulgaris in Korean patients: a randomized, controlled trial.

Soort studie:
Randomized controlled trial (5 sterren)

Jaar:
2012

Auteurs:
H.H. Kwon, J.Y. Yoon, J.S. Hong, J.Y. Jung, M.S. Park, D.H. Suh

Wetenschappelijk tijdschrift:
Acta Dermato-Venereologica

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!