Gezond eten zorgt voor minder rimpels (bij vrouwen dan)

Gezond eten houdt je niet alleen fit, maar ook jong. Zichtbaar jong. Uit een grote Nederlandse studie blijkt namelijk dat veel groenten en fruit ervoor zorgen dat je minder rimpels krijgt. Dat geldt voor vrouwen tenminste. Mannen lijken op dit punt toch weer minder gevoelig… 

Tot deze conclusies komen onderzoekers van de afdeling dermatologie van het  Erasmus MC, in een studie onder 2753 Rotterdamse 50-plussers. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het gezaghebbende Journal of the American Academy of Dermatology. Het lijkt er op dat gezonde voeding echt invloed heeft op verouderingsprocessen in het lichaam.

Mannen en vrouwen apart onderzocht

Mekić onderzocht het verband tussen voedingspatronen en het krijgen van rimpels in het gezicht uiteindelijk bij 1140 mannen en 1613 vrouwen. De deelnemers waren afkomstig van het zogenaamde ERGO-onderzoek, een langlopend bevolkingsonderzoek in Rotterdam. Van de personen werd een maand bijgehouden wat ze aten. Aan de hand van 3D-foto’s en een computerprogramma werd het percentage rimpels vastgesteld.

Omdat uit eerder studies (van dezelfde onderzoeksgroep) al bekend was dat bij mannen andere factoren bijdragen aan rimpelvorming dan bij vrouwen, werden beide groepen in de studie apart onderzocht.

Behalve naar voedingspatronen, werd ook gekeken naar andere factoren die betrokken zijn bij huidveroudering zoals leeftijd, roken en blootstelling aan uv-straling. Alle gegevens werden hiervoor statistisch gecorrigeerd.

Veel vitaminen en antioxidanten op het menu

Bij vrouwen die veel fruit, groenten en vis aten en daarnaast weinig vlees, suiker, verzadigde vetten en alcohol innamen werden uiteindelijk minder rimpels gemeten. De onderzoekers denken dat de verklaring hiervoor ligt bij de hoeveelheid vitaminen en antioxidanten in dit menu. Die stoffen helpen de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals uv-straling.

Alcohol doet effect mogelijk teniet

Opvallend genoeg hadden vrouwen die volgens het zogenaamde mediterrane dieet aten – dus weinig vlees, veel groenten, fruit, vis, olijfolie en een glas wijn per dag – dan weer niet significant minder rimpels. Mogelijk doet de alcohol het effect van de gezonde voeding teniet als het gaat om rimpelvorming, redeneert de eerste auteur van het onderzoek, Mekić.

De huidonderzoekers keken heel bewust naar voedingspatronen en minder naar losse voedingsgroepen of producten. Van losse ingrediënten is het effect heel moeilijk vast te stellen. Je eet immers niet alleen fruit en groente, maar ook andere producten. Deze groepen kunnen elkaar in rimpelvorming versterken of juist remmen.

Twee vliegen in een klap

Volgens de Rotterdamse onderzoeksgroep hebben vrouwen die er langer jong  uit willen zien nu nog een goede methode in handen. Naast niet roken en een goede bescherming tegen de zon houdt ook gezond eten rimpels tegen. Je verlaagt meteen ook het risico op welvaartsziekten zoals diabetes en hart- en vaataandoeningen; ofwel twee vliegen in een klap.

Maar hoe zit dat dan bij mannen?

Een opmerkelijke bevinding was dat de mannenhuid zich niet veel lijkt aan te trekken van gezonde voeding. Bij mannen met een gezond voedselpatroon werd namelijk geen verschil waargenomen in de hoeveelheid rimpels vergeleken met mannen met een ongezond voedingspatroon.  Een goede verklaring ontbreekt vooralsnog.


Originele titel:
A healthy diet in women is associated with less facial wrinkles in a large Dutch population-based cohort

Publicatie:
Maart, 2018

Auteurs:
Selma Mekic, Leonie C. Jacobs, Merel A. Hamer, M. Arfan Ikram, Josje D. Schoufour, David A. Gunn,  Jessica C. Kiefte- de Jong, Tamar Nijsten.

Wetenschappelijk tijdschrift:
Journal of the American Academy of Dermatology

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!