Peelings bij de donkere huid, wat zijn de risico’s?
Chemische peelings worden veelvuldig ingezet voor het verbeteren van huidklachten als acne (littekens), zonschade, melasma en andere vormen van hyperpigmentatie. Het gebruik van de schoonheidsbehandeling gaat eeuwen terug, naar de tijd van de oude Egyptenaren en Cleopatra met haar ‘melkbadjes’. Over de mogelijke nadelige effecten van peelings bij de donkere huid was echter weinig bekend. Amerikaanse huidonderzoekers brachten de risico’s in kaart.
Is er dan verschil tussen de donkere en lichte huid?
Waarom zou de donkere huid eigenlijk meer risico’s hebben op nadelige effecten bij behandelingen zoals peelings? De donkere huid is namelijk net iets anders opgebouwd dan de lichtere huid. En dat zit ‘m niet alleen in het type pigment en de meer compacte structuur. De donkere huid reageert ook anders bij beschadigingen, irritatie of ontstekingen. Complicaties zoals post-inflammatoire hyperpigmentatie (irritatiepigment) en littekenvorming (keloïd) komen vaker voor bij de donkere huid. Hoe groot is nu dit risico bij peelings, waarbij de huid immers ook wordt geprikkeld. En bij welke huidtypen en gebruikte peelings zie je de meeste bijwerkingen?
Peelings bij huidtypes III-VI
De Amerikaanse deskundigen deden hiervoor een retrospectief onderzoek naar chemische peelings die in een periode van vijf jaar werden uitgevoerd in het Boston Medical Center. Gekeken werd naar patiënten met de donkerdere huidtypes III, IV, V en VI; de lichtere huidtypen I en II (volgens de indeling van Fitzpatrick) werden niet meegenomen in de studie.
Uiteindelijk werden de gegevens van 132 mensen met een donkere huid bekeken, die in totaal 473 oppervlakkige chemische peelings hadden ondergaan. Het betrof voornamelijk vrouwen (82 procent) die in hun gezicht werden behandeld (94 %).
De gebruikte oplossingen waren glycolzuur (35-70%), melkzuur (88%), amandelzuur (40 %), salicylzuur (10-30% ) en trichloorazijn (15%), of een combinatie van zuren. De behandelingen werden gedaan voor het verminderen van melasma, acne, zonschade en hyperpigmentatie.
Hoe vaak zien we bijwerkingen
Bij ‘slechts’ achttien personen (3,8 procent) traden uiteindelijk bijwerkingen op, waaronder korstvorming, donkere verkleuringen of roodheid. Deze verschijnselen waren niet blijvend, maar hielden gemiddeld ongeveer 4,5 weken aan. De ongewenste effecten traden het minst vaak op in de winter, zagen de onderzoekers. Dit heeft vermoedelijk te maken met een verminderde blootstelling aan zonlicht. De complicaties traden het vaakst op bij het donkerste huidtype (VI). Meer onderzoek is nodig om die bevindingen beter te verklaren.
Op basis van de cijfers concluderen de onderzoekers dat oppervlakkige peelings ook veilig kunnen worden aangebracht op een donkere huid.
Lees ook:
Lees ook deze recente blogs over peelings en over de donkere huid op Skinwiser:
Peelings al eeuwen populair
Hoe werkt een peeling met salicylzuur?
Peelings en laser mogen wél tijdens gebruik isotretinoïne
Behandeling van acne bij de donkere huid
Originele titel:
Assessing the Safety of Superficial Chemical Peels in Darker Skin: A Retrospective Study
Publicatie:
Journal of the American Academy of Dermatology
Jaar:
februari 2018
Auteurs:
Shalini Vemula, Mayra B.C. Maymone, Eric A. Secemsky, Raphael Widjajahakim, Nicole M. Patzelt, Dana Saade, Neelam A. Vashi.