Glaasje alcohol verlaagt antioxidanten in de huid
Te veel drinken is nergens goed voor. Maar een glaasje rood of wit op zijn tijd heeft ook zo zijn gezondheidsvoordelen, luidt het algemene advies. Het zou de kans op hart- en vaatklachten of diabetes verlagen bijvoorbeeld. Wat doet alcohol eigenlijk met de huid? Duitse onderzoekers tonen aan dat dat ene glaasje in de zon de huid al flink kwetsbaar én oud maakt.
Wat gebeurt er in de huid?
Het onderzoek, uitgevoerd door een team van huidspecialisten van het universiteitsziekenhuis Charité van Berlijn keek specifiek naar het effect van een glas alcohol op de hoeveelheid antioxidanten in de huid, de stoffen dus die helpen beschermen tegen de schadelijke invloeden van uv-stralen. Ontdekt werd dat de concentratie antioxidanten zodanig afneemt na het drinken van alcohol, dat de huid niet meer in staat is om de vrije radicalen veroorzaakt door zonlicht te neutraliseren.
Afbraak van onze verdedigingslinie
Zonlicht leidt tot de vorming van zeer reactieve vrije radicalen in de huid. Mensen, maar ook dieren en planten, hebben van nature een verdedigingsmechanisme ontwikkeld om deze schadelijke stoffen weg te vangen. Dit mechanisme is gebaseerd op de werking van verschillende antioxidanten, stoffen die de vrije radicalen neutraliseren. De meest relevante antioxidanten zijn de carotenoïden (bètacaroteen, lycopeen, luteïne en zeaxanthine), vitamines (A, C, D en E), verschillende enzymen, flavonoïden, liponzuur en co-enzym Q10. De verschillende antioxidanten werken nauw samen en beschermen elkaar.
Verschillende factoren kunnen ‘gaten schieten’ in deze verdedigingslinie. Zo neemt de voorraad antioxidanten af naarmate we ouder worden. Maar ook roken en zonlicht zorgen ervoor dat de vrije radicalen de overhand krijgen. En nu blijkt uit dit Duitse onderzoek dat het vermogen om radicalen te neutraliseren ook afneemt na alcoholgebruik. Alcohol pleegt een aanslag op het netwerk van antioxidanten.
Het onderzoek
Voor het onderzoek werd gekeken naar de concentratie carotenoïde in de huid. Ook werd de zogenaamde minimale erytheemdosis (MED)* gemeten, ofwel de dosis uv-straling die nodig is om de huid rood te laten worden. De wetenschappers deden de metingen voor en na de consumptie van alcohol of alcohol gemixt met sinaasappelsap.
Er bleek een significante afname van de concentratie carotenoïde in de huid, zowel na de combinatie van alcohol en sinaasappelsap als na alcohol alleen. Het effect van alcohol zonder sap was daarbij het grootst.
Hoewel de afname in de MED significant was na alcoholconsumptie, was de afname in MED niet langer significant wanneer de alcohol gecombineerd werd met een sinaasappelsap. Met andere woorden: na het drinken van alleen alcohol was er een significant lagere dosis uv-straling nodig voor een rode verkleuring van de huid. Terwijl na het drinken van een alcohol gecombineerd met sinaasappelsap hier geen significant verschil in te zien was.
Opmerkelijk is ook dat uit een ander onderzoek is gebleken dat de MED zelfs steeg na het drinken van een glas rode wijn. Dit werd door de onderzoekers toegeschreven aan de polyfenolen in de wijn, die als zeer reactieve antioxidanten worden gezien.
Conclusie: alcohol breekt bescherming van de huid af
Alcohol zorgt er dus voor dat de huid minder goed beschermd is. Daarmee verhoogt een drankje in de zon dus het risico op verbranding en daarmee het risico op vroegtijdige huidveroudering (rimpels, huidverslapping, pigmentvlekken) en zelfs huidkanker.
Nota bene zorgt teveel alcohol ook nog een voor onverstandig smeergedrag, blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder een kleine 300.000 volwassenen.
Wie toch graag een drankje nuttigt, met name in het zonnetje, doet er verstandig aan zijn voorraad antioxidanten op peil te houden. Eet voeding met voldoende van deze beschermende stoffen en kies voor zonnebrandcrèmes en andere cosmetica met extra antioxidanten.
Titel
Alcohol Consumption Decreases the Protection Efficiency of the Antioxidant Network and Increases the Risk of Sunburn in Human Skin
Jaar
2013
Auteurs
M.E. Darvin W. Sterry J. Lademann A. Patzelt
Wetenschappelijk tijdschrift
Skin Pharmacology and Physiology