• Factchecker

Helpt de infraroodsauna tegen cellulite?

The Fact Checker

 

Onderzoek kan niet bevestigen dat infraroodstraling kan bijdragen aan het verminderen van cellulite.

Infraroodstraling bereikt de aarde – net als uv-straling – door de zon. Infraroodstraling zorgt voor warmte. Dit is ook de reden dat het ineens kouder aanvoelt als de zon achter de wolken verdwijnt. Infraroodstraling kan de dieper gelegen huidlagen bereiken. Daar zorgt de warmte voor een betere doorbloeding en lijkt er een positief effect te zijn op onder meer spierpijn- en spanning. Dit is ook het principe van de infraroodsauna’s: de warmte stimuleert de doorbloeding en dit zou cellulite verminderen. Maar is dit ook echt zo?

Combinatie met andere behandelmethoden

Er zijn geen wetenschappelijke studies die bevestigen dat infraroodstraling cellulite vermindert. Alleen wanneer de straling gecombineerd wordt met andere behandelmethoden dan lijken er matig tot goede resultaten geboekt te worden.
Zo werd infrarood en in een onderzoek in 2013 onderzocht in combinatie met compressiekousen waarin infrarood reflecterend draad werd gebruikt. Hoewel er uiteindelijk geen significante verbeteringen in de huid werden gevonden, waren de vrouwelijke proefpersonen ná de behandeling wel echt positiever over hun celluliteklachten dan ervoor.

Infraroodstraling wordt ook gecombineerd aangeboden met radiofrequency therapie. Deze behandelmethode brengt warmte door elektrische pulsen in de huidlagen. De methode is bewezen effectief bij verschillende huidproblemen, waaronder cellulite. Je kunt je echter afvragen welke meerwaarde infraroodstraling heeft wanneer alleen radiofrequency therapie al succesvol blijkt te zijn.

Onderzoek kan kortom niet bevestigen dat infraroodstraling kan bijdragen aan het verminderen van cellulite. Om vet te verbranden en bindweefsel te versterken zal – helaas – meer nodig zijn dan alleen een rondje sauna. Toch blijkt een infraroodsessie wel te kunnen zorgen voor een positiever gevoel over de huid met cellulite bij vrouwen, daar is natuurlijk ook wat voor te zeggen.Extra informatie over infraroodstraling

Uit onderzoek is gebleken dat niet alleen uv-straling een nadelig effect heeft op de huid, maar dat ook het infrarode deel van de zonnestraling (770-1400 nm) schadelijk is voor de huid. Infrarode straling zorgt voor de aanmaak van reactieve zuurstofverbindingen in de huid. De straling zorgt voor meer activiteit van het enzym MMP-1 in de huid. Dit is nadelig, want MMP-1 breekt collageen af. De afbraak van collageen zal zorgen voor vroegtijdige huidveroudering.
Zonnebrandcrèmes beschermen de huid tegen uv-B-straling (290-320 nm) en vaak ook tegen uv-A-straling (320-400 nm). Een zonnebrandcrème kan al enige bescherming bieden tegen infraroodstraling. De toevoeging van antioxidanten (zoals vitamine C) in een zonnebrandcrème kan echter specifiek de activiteit van MMP’s aanpakken. Bescherm de huid dus het liefst met een zonnebrandcrème met antioxidanten.

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!