Stofje uit lavendelolie kan allergische reactie veroorzaken

Linalylacetaat heeft een fruitige, frisse geur, en wordt in veel cosmetische en huishoudelijke producten gebruikt. De geurstof is een belangrijk bestanddeel van lavendelolie.

Zorgt een variant van linalylacetaat voor contactallergie?

Linalylacetaat lokt in principe geen reactie uit op de huid. Toch bestaat het idee dat het ingrediënt mogelijk net als citronellol en geraniol kan reageren met zuurstof, waardoor een variant ontstaat die op de huid wel kan leiden tot een reactie.

Linalylacetaat verandert in een allergeen

De wetenschappers zochten uit of het ingrediënt onder invloed van zuurstof van samenstelling kan veranderen. Dit bleek inderdaad zo te zijn: in contact komt met zuurstof ontstaat een geoxideerde variant: linalylacetate hydroperoxide. Na vier weken het ingrediënt te hebben blootgesteld aan lucht, werd de eerste omzetting al gedetecteerd. Na tien weken was er 14% omgezet tot linalylacetate hydroperoxide, en na 42 weken 33%.

Ruim 2% reageert op linalylacetaat hydroperoxide

In het vervolg van deze studie is nagegaan of blootstelling aan linalylacetate hydroperoxide leidt tot een reactie op de huid. Hiervoor hebben 1717 proefpersonen een patch test (plakproef) ondergaan: een sticker met de geoxideerde variant van linalylacetaat werd op de rug geplakt.

In de daarop volgende dagen werd gekeken of de huid onder de sticker tekenen vertoonde van een allergische reactie. Bij ruim 2% van de deelnemers was dit het geval. Dit maakt dat de geoxideerde variant van linalyl acetaat een oorzaak kan zijn van contactallergie.

Linalylacetaat niet vermeld op INCI

Linalylacetaat maakt geen onderdeel uit van de lijst van allergene geurstoffen (geurstoffen die bij relatief veel mensen zorgen voor een huidreactie) die volgens de richtlijn van de Europese Unie moeten worden vermeld op de ingrediëntenlijst van cosmetische producten. Voor consumenten is het daardoor lastig te bepalen of een product het ingrediënt bevat.


Titel:
Air-oxidized linalyl acetate – an emerging fragrance allergen?

Soort studie:
Cross-sectional study (2 sterren)

Jaar:
2015

Auteurs:
L. Hagvall, V. Berglund, J. Bråred Christensson

Tijdschrift:
Contact Dermatitis

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!