• Factchecker

Helpt vitamine D bij eczeem?


The Fact Checker

 

Toelichting

Het slikken van extra vitamine D kan de ernst van eczeem verminderen en kan daarom worden beschouwd als een veilige en effectieve therapie. Dat blijkt uit een meta-analyse en review van Zuid-Koreaanse onderzoekers.

Het lijkt er ook op dat vitamine D voor verbetering kan zorgen van de huidklachten bij eczeem. Maar grotere studies zijn nodig om deze bevindingen te kunnen bevestigen. Er is bovendien ook goed onderzoek gewenst om te kunnen vaststellen hoeveel van de vitamine dan precies nodig is om klachten te behandelen en/of te voorkomen.

 

Atopisch dermatitis of eczeem

Atopische dermatitis, ook wel eczeem genoemd, komt de laatste decennia in toenemende mate voor bij kinderen en volwassenen, vooral in geïndustrialiseerde landen. De chronische ontstekingsziekte kenmerkt zich door een droge, vaak jeukende huid en een verhoogde gevoeligheid voor allergenen.

Er zijn inmiddels nogal wat studies naar voeding bij eczeem gedaan, die lijken aan te tonen dat supplementen van vitamine D, vitamine E en omega 3-vetzuren voor verbetering van klachten kunnen zorgen. Omgekeerd is er daarnaast steeds meer bewijs dat een tekort aan vitamine D een rol speelt bij het ontstaan van klachten. Vitamine D is namelijk betrokken bij de afweer. Een verstoorde afweer draagt bij aan de ontwikkeling van atopische dermatitis. Ook komen bacteriële infecties vaker voor bij de huidziekte

 

De relatie tussen vitamine D-aanmaak en eczeemklachten

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die we zelf in de huid aanmaken onder invloed van uv-B-straling. Daarnaast krijgen we de vitamine binnen via voeding zoals vette vis, vlees en eieren. Onderzoek laat zien dat in gebieden met weinig zon meer eczeem voorkomt. En dat het aanvullen van vitamine D voor een verbetering van huidklachten kan zorgen in de wintermaanden bij kinderen. Ander onderzoek suggereert dat het klimaat van invloed is op het voorkomen van atopische dermatitis en dat de aandoening ernstiger is in de winter, ofwel in de maanden dat er minder vitamine D wordt aangemaakt in de huid. Ondanks al deze aanwijzingen ontbrak het vooralsnog aan een meta-analyse en review over dit onderwerp.

 

Wat is er precies bewezen

Zuid-Koreaanse onderzoekers brachten in kaart wat er nu eigenlijk allemaal precies bekend is en onderzocht. Ze verzamelden in totaal 266 studies naar vitamine D-suppletie bij atopische dermatitis in wetenschappelijke bibliotheken en databases van over de gehele wereld, zoals Ovid-MEDLINE, EMBASE, Web of Science, Cochrane Library en Korea Med. Uiteindelijk voldeden slechts negen studies aan alle selectiecriteria. In vier van deze gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken werd het effect van vitamine D vergeleken met een placebo. In sommige studies werden alleen kinderen bestudeerd met eczeem, in een andere studie juist moeders van kinderen met eczeemklachten in het gezicht, die borstvoeding hadden gekregen. Er zat ook een onderzoek in de review die het effect van klimaat meenam.

 

Conclusies 

In hun publicatie, die in het tijdschrift Nutrition is verschenen, concluderen de onderzoekers uit Zuid-Korea dat vitamine D een rol speelt bij het ontstaan van eczeem. Ook stellen ze dat suppletie kan helpen om de ernst van klachten te verminderen. Maar er zijn zogezegd grote, langlopende studies nodig om die conclusie echt breder te kunnen trekken. Het is verder van belang dat wordt onderzocht hoeveel vitamine D nodig is bij kinderen en volwassenen voor het behandelen en/of tegengaan van klachten zodat patiënten een goed advies kunnen krijgen.


Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!