Niacinamide beschermt tegen afweeronderdrukkend effect van zonlicht

Zonlicht zorgt voor een onderdrukking van het afweersysteem. Dat maakt de huid gevoeliger voor schade. Hoewel zonnefilters bescherming bieden,  is dat niet altijd voldoende. In deze studie is gekeken wat het effect is van niacinamide. Kan dit ingrediënt de afweeronderdrukkende werking van zonnestraling teniet doen?    

Afweeronderdrukkende medicijnen

Immunosuppressieve geneesmiddelen onderdrukken de werking van ons afweersysteem. Soms is dat nodig, bijvoorbeeld wanneer het immuunsysteem ‘overdreven’  gevoelig reageert. Een nadeel van deze medicijnen is dat ze ook het afweersysteem onderdrukken wanneer dit eigenlijk actief moet zijn. Gebruikers van deze medicatie kunnen daardoor vatbaarder zijn voor ziekteverwekkers.

Uv-licht onderdrukt immuunsysteem

Ook uv-licht werkt immunosuppressief. Uit onderzoek blijkt dat acht minuten zon al een effect heeft op het immuunsysteem. Zonnebrandcrèmes, en dan in het bijzonder de producten die zowel uv-A- als uv-B-filters hebben, bieden wat bescherming tegen dit effect, maar zijn beter in het beschermen tegen zonnebrand dat wordt veroorzaakt door uv-licht.

Niacinamide voorkomt dat uv-licht het immuunsysteem onderdrukt

Onderzoekers bedachten een experiment om na te gaan of niacinamide de huid beschermt tegen het immunosuppressieve effect van uv-licht.

Als eerste stelden ze bij proefpersonen vast of hun huid reageerde op tuberculin. Dit stofje zorgt bij sommige mensen voor plaatselijke roodheid en zwelling bij inspuiting. Deze huidreactie is een teken dat het immuunsysteem wordt geactiveerd. Alleen proefpersonen waarvan de huid reageerde op tuberculin, namen deel aan het vervolg van het onderzoek.

Een week later werden stukjes huid van de deelnemers blootgesteld aan uv-licht. De helft van de stukjes huid werd daarna behandeld met 0.2% of 5% niacinamide, de andere helft werd niet behandeld.

Twee dagen na de bestraling met uv-licht, en de behandeling met niacinamide, werd op de stukjes huid tuberculin ingespoten. De huid die was behandeld met niacinamide bleek vervolgens meer te reageren (roder, grotere bult) dan de onbehandelde huid: een positief resultaat!

Niacinamide bleek de onderdrukking van het immuunsysteem, veroorzaakt door uv-licht, tegen te gaan en het immuunsysteem beter te laten functioneren. Met dus een sterkere reactie op tuberculin tot gevolg. Niacinamide (zelfs in een concentratie van 0.2%) zorgt er voor dat het effect van uv-licht op het immuunsysteem (deels) teniet wordt gedaan.

Niacinamide toegevoegd aan een zonnebrandcrème

De onderzoekers concluderen dat niacinamide vanwege deze beschermende werking een belangrijke toevoeging kan zijn aan een zonnebrandcrème.


Originele titel:
Topical nicotinamide modulates cellular energy metabolism and provides broad-spectrum protection against ultraviolet radiation-induced immunosuppression in humans.

Jaar:
2009

Auteurs:
G. Sivapirabu, E. Yiasemides, G.M. Halliday, J. Park, D.L. Damian

Wetenschappelijk tijdschrift:
British Journal of Dermatology

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!