Hoe haal je roodhuid uit rosacea
Iedereen die kampt met rosacea weet hoe moeilijk het kan zijn om de roodheid en flushing onder controle te krijgen. Er liggen zoveel alledaagse triggers op de loer. Bepaalde soorten eten en drinken, maar ook zonnestralen en temperatuurwisselingen kunnen voor vervelende opvlammingen van de huidaandoening zorgen. Hoewel er nog steeds geen echte genezing mogelijk is, zijn er inmiddels wel meer behandelingen beschikbaar voor klachten als roodheid, jeuk en een branderig gevoel van de huid.
Nieuw in Amerika
In de Verenigde Staten is recent het medicijn Rhofade beschikbaar gekomen voor mensen met rosacea. In twee klinische studies werd aangetoond dat het middel voor een significante afname van de roodheid kan zorgen. Volwassenen die de crème een keer per dag aanbrachten, hadden tot twaalf uur lang minder roodheid in het gezicht. Na een maand was er bij de onderzochte patiënten een nog duidelijker effect op de huid te zien. De crème zorgde dus over de gehele periode voor een aanhoudende én toenemende vermindering van de klachten.
Hier kun je wat meer details lezen over de studie.
De werkzame stof in Rhofade is oxymetazoline. Misschien herken je die naam wel als het actieve bestanddeel in neussprays? In deze sprays wordt overigens een veel lagere concentratie gebruikt – het heeft dus geen zin om dergelijke middelen op je huid te spuiten. Oxymetazoline is een stof (een zogenaamde alfa-1-receptor-agonist) die ervoor zorgt dat de bloedvaatjes zich vernauwen. Hierdoor ziet de huid er dan (tijdelijk) minder rood uit.
Wat is er beschikbaar in Europa
Oxymetazoline is sinds mei van dit jaar in Amerika beschikbaar als medicinale crème tegen aanhoudende roodheid in het gezicht. In Europa nog niet. Wat hier wel al op de markt is, is het vergelijkbare Mirvaso. Bij dit middel wordt gebruikgemaakt van een andere werkzame stof, brimonidine. Ook deze stof (een zogeheten alfa-2-receptor-agonist) zorgt uiteindelijk voor het samenknijpen van de vaatjes, waardoor de roodheid in de huid tijdelijk afneemt.
Over Mirvaso zijn echter wisselende ervaringen beschreven. Er zijn namelijk ook patiënten bij wie de roodheid na gebruik van de crème juist erger werd dan ervoor.
Een ander relatief nieuw middel voor de behandeling van rosacea is ivermectine (merknaam Soolantra). Dit wordt al heel lang gebruikt bij de bestrijding van parasieten. Eind 2014 werd de stof door de Amerikaanse FDA goedgekeurd als geneesmiddel voor rosacea. Begin 2015 volgde Europa; het middel is nu ook in Nederland verkrijgbaar voor patiënten.
Ivermectine zorgt ook voor een vermindering van de roodheid (en de bultjes) bij rosacea. Maar niet door een effect op de bloedvaatjes. Vermoedelijk kan de werkzaamheid bij de huidaandoening worden toegeschreven aan de ontstekingsremmende en antiparasitaire eigenschappen van het middel. Dat idee sluit aan bij de laatste inzichten over de rol die de demodexmijt mogelijk speelt bij het ontstaan of verergeren van rosacea. Demodexmijten komen bij iedereen op de huid voor, maar worden in grotere hoeveelheden gevonden bij mensen met rosacea.
Verschillende uitwerking
Bij rosacea worden verschillende typen onderscheiden. Waar brimonidine en oxymetazoline echt alleen op subtype 1* van de huidaandoening werken, is ivermectine vooral effectief bij subtype 2 van rosacea, de vorm die zich kenmerkt door acneachtige uitbraken.
*De verschillende subtypen (of een aantal symptomen daarvan) kunnen ook tegelijkertijd voorkomen
Meer weten over de verschillende behandelopties bij rosacea? Lees hier verder op Skinwiser over bijvoorbeeld het gebruik van isotretinoïne en cosmeceuticals.
Titel:
New and Emerging Treatments for Rosacea
Jaar:
2015
Auteurs:
Lauren M. Gold, Zoe Diana Draelos
Wetenschappelijk tijdschrift:
American Journal of Clinical Dermatology