Zonnebank helpt niet bij winterdip

Een zonnebankkuurtje om je vitamine D aan te vullen en je najaarsdip te lijf te gaan? Het zal weinig helpen, zo blijkt uit een Zwitserse studie.


Vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van uv-B-straling. De vitamine is niet alleen essentieel voor onze botten en spieren. Het zorgt ook voor een goede werking van het afweersysteem. Een tekort aan de vitamine wordt in verband gebracht met verschillende ziekten, waaronder afweerstoornissen en depressies.

Zonnebankstudio’s zijn in de ‘donkere’ maanden daarom een populair toevluchtsoord voor mensen die last hebben van een najaarsdip of winterdepressie. Met een zonnekuurtje proberen ze niet alleen hun kleurtje bij te werken, maar ook hun vitamine D-level en daarmee onder meer hun gemoedstoestand. Er zijn zonnestudio’s die hierop inzetten met speciale D-lights. Maar werkt het?

Het onderzoek

Huidonderzoekers verbonden aan het Universiteitziekenhuis van Zürich en de Amerikaanse Johns Hopkins University in Baltimore deden een onderzoek. De wetenschappers verzamelden vijftig geschikte proefpersonen. 29 van hen werden gedurende 12 weken gevraagd om twee keer per week, maximaal 30 minuten, te zonnen. De overige 21 mensen vormden de controlegroep die niet onder de zonnebank gingen.
Er werd gebruikgemaakt van apparaten die qua straling en dosis voldoen aan de nieuwe Europese richtlijnen. Het vitamine-D-gehalte (25(OH)D)werd gemeten aan het begin van het onderzoek, na een week en opnieuw na twaalf weken. Daarnaast werd onderzoek gedaan naar de gemoedstoestand volgens een scorelijst van de Wereldgezondheidsorganisatie (de WHO-5-Index).

Kortstondig effect

In de zongroep zorgde blootstelling aan het uv-licht van de zonnebanken inderdaad voor een snelle stijging van de vitamine D-waarde in het bloed. Deze was gemiddeld 27 procent hoger dan de week eerder, voor het onderzoek. Maar die waarde vlakte ook snel weer af. Na twaalf weken zonnen bleek de hoeveelheid gemeten vitamine D weer te zijn teruggezakt naar het niveau zoals werd gemeten bij aanvang van het experiment. Bovendien werden bij de controlegroep gemiddeld dezelfde vitamine D-levels gevonden.
En de gemoedstoestand? Dat viel ook tegen. De scores in beide groepen bleken nauwelijks van elkaar te verschillen.

Andere lichtpuntjes

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de aanmaak van vitamine D kan worden gestimuleerd met lichttherapie. Dan wordt echter gebruikgemaakt van een heel specifiek deel van het uv-B-spectrum. Lees ook de resultaten van een recent onderzoek met een speciale LED-lamp op deze website. Commerciële zonnebanken gebruiken echter vooral uv-A-straling voor een snel bruiningsresultaat. De toevoeging van uv-B met als doel de vitamine D-aanmaak te stimuleren is echter sterk beperkt door de nieuwe Europese regels vanwege het risico op verbranding en huidschade.

Verder kijken

De huidonderzoekers stellen dat er meer en uitgebreider onderzoek nodig is om hun conclusies verder te kunnen onderbouwen en toe te passen.


Oorspronkelijke titel:
25-Hydroxyvitamin-D3 serum modulation after use of sunbeds compliant with European Union standards: A randomized open observational controlled trial

Jaar:
2017

Auteurs:
Weber B, Bachmann CC, Braun R, Abraham AG, Serra AL, Hofbauer GFL.

Tijdschrift:
J Am Acad Dermatol.

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!