Hoe verzorg je de rijpe en droge huid?

Welke veranderingen treden op in de huid die ouder wordt? Welke klachten kunnen spelen en hoe kun je de rijpere huid het beste verzorgen? 

Wat gebeurt er in de huid die ouder wordt?

Ouder worden gaat samen met veranderingen in de huid. Huidcellen worden minder snel vervangen door nieuwe cellen, de barrièrefunctie van de huid vermindert, wonden helen minder snel en de aanmaak van zweet en talg (sebum) neemt af. Ook chronische ziekten, medicijngebruik en omgevingsfactoren hebben een negatief effect op de huid. Dit alles leidt vaak tot huidaandoeningen of beschadigingen van de huid, zoals xerosis cutis (droge huid). Goede verzorging wordt gezien als belangrijke strategie om de huid in goede conditie te houden.

Behandelingen tegen een droge huid

In dit artikel is het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van huidverzorging van de rijpere huid samengevoegd en is nagegaan welke methoden (buiten voorgeschreven geneesmiddelen) van huidverzorging effectief zijn voor het voorkomen of behandelen van een droge huid.

Synthetische zeep en minerale olie
De resultaten van een van de onderzoeken laten zien dat het gebruik van synthetische zepen in combinatie met het gebruik van minerale olie de droogheid van de huid vermindert.

Het gebruik van (melk)zuren 
Andere onderzoeken tonen aan dat het gebruik van crèmes en lotions met ureum (tot 10%) en melkzuur (tot 5%) droge huid vermindert, de hydratatie van het stratum corneum verhoogt en het transepidermaal waterverlies verlaagt. Ook de combinatie van 10% urea en 4% melkzuur verbeterde de droge huid. Geen duidelijk verschil werd gevonden wanneer producten met verschillende humectanten (trekt water aan) met elkaar werden vergeleken.

Verschillende soorten glycerol
Vergelijkbare resultaten werden gevonden wanneer producten met verschillende soorten glycerol naast elkaar werden gezet: een product met glycerol voorkomt irritatie, maar vergelijking van twee verschillende glycerol-formules leverde geen winnaar op.

Siliconen tegen vochtverlies
Eén onderzoek toonde aan dat een droge huid ook behandeld kan worden door het gebruik van een occlusief (afsluitende stof): 6% dimethicone. Deze stof bleek vooral een positief effect te hebben op het transepidermaal waterverlies.

Vloeibare zeep en moisturizers houden droge huid in conditie

De auteurs van dit artikel concluderen dat het gebruik van synthetische (vloeibare) zeep in plaats van normale zeep, een droge huid kan voorkomen of behandelen. Ook de toepassing van moisturizers met humectanten, zoals melkzuur, ureum, glycerine en alfa-hydroxyzuren is effectief en draagt bij aan een betere barrièrefunctie van de huid.

Product adviezen voor reinigers en moisturizers kun je vinden op de weblog van dr. Jetske Ultee.


Originele titel:
Maintaining skin integrity in the aged: a systematic review

Soort studie:
Review (4 sterren)

Jaar:
2013

Auteurs:
J. Kottner, A. Lichterfeld, U. Blume-Peytavi

Wetenschappelijk tijdschrift:
British Journal of Dermatology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!