• Factchecker

Kokosolie is effectiever bij eczeem dan minerale olie

The Fact Checker

 

Toelichting:

Hoewel minerale olie effectief is in het hydrateren van de huid en het verbeteren van de huidbarrière, blijkt kokosolie nog net iets meer te doen bij een eczeemhuid.

Het onderzoek naar het effect van kokosolie is uitgevoerd bij kinderen met milde tot matige eczeem. De groep van 117 kinderen werd in tweeën gedeeld, waarbij de ene groep zich acht weken lang, twee keer insmeerde met kokosolie, terwijl de andere groep gebruik maakte van minerale olie. Het effect van het gebruik van de kokosolie of minerale olie werd geëvalueerd met behulp van de SCORAD, metingen van het transepidermale waterverlies (hoe beter de huidbarrière, hoe lager het waterverlies) en metingen van de hydratatie van de huid.

Scorad

Met de SCORAD meetmethode worden de ernst en omvang van het eczeem en de nadelige gevolgen van het eczeem (jeuk en slapeloosheid) in kaart gebracht. De kinderen die de kokosolie gebruikten scoorden bij elk meetmoment (twee, vier, zes en acht weken) beter op de SCORAD dan de groep die gebruik maakte van de minerale olie.

Transepidermaal waterverlies

In beide groepen verbeterde de huidbarrière door het gebruik van de producten, maar ook hierbij scoorde de kokosolie beter dan de minerale olie. Na acht weken was het trans-epidermaal waterverlies in de kokosolie-groep gedaald met 70% en in de minerale olie-groep met 35%.

Hydratatie

Ook de hydratie van de huid verbeterde in beide groepen. Pas na acht weken was een duidelijk verschil tussen de twee producten – ten gunste van de kokosolie.

Eczeem is een chronische huidaandoening en gaat gepaard met een verslechterde huidbarrière en ontstekingen van de huid. De huid verliest meer water (trans epidermaal waterverlies), is minder goed in staat water vast te houden en is vatbaar voor bacteriën. Het dagelijks gebruik van een moisturizer wordt daarom aangeraden aan patiënten met eczeem, ook wanneer het eczeem niet zichtbaar actief is.

Een moisturizer helpt bij eczeem doordat deze occlusieve, hydraterende en/of verzachtende bestanddelen bevat. Een occlusief bestanddeel vormt als het ware een laagje over de huid en helpt daarmee de huid minder water te verliezen. Hydraterende bestanddelen, ook wel ‘humectants’ genoemd, hebben het vermogen om water aan te trekken en hierdoor de huid te helpen vocht vast te houden. De ‘verzachtende bestanddelen’ maken de huid soepeler door de (voor ons onzichtbare) gaten tussen de dode huidcellen op te vullen en zo een gladder oppervlak te creëren.

Een van de beste occlusieve bestanddelen is minerale olie, die naast occlusieve ook hydraterende eigenschappen heeft.

Dit is niet het eerste onderzoek waarin het effect van het gebruik van kokosolie op de huid is onderzocht. Zo is aangetoond dat kokosolie ook de huidbarrière van te vroeg geboren baby’s kan verbeteren. Ook is aangetoond dat kokosolie antibacteriële eigenschappen bezit.


Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!