• Acne

Bijwerkingen van isotretinoïne onder de loep

Het gebruik van isotretinoïne is de meest effectieve behandeling van ernstige acne. Het gebruik gaat echter gepaard met vervelende bijwerkingen. Over sommige beschreven effecten is veel discussie. Leidt het gebruik van isotretinoïne tot depressie en chronische darmklachten?

Kans op depressie en zelfmoord?

Aangetoond is dat acne vulgaris kan leiden tot psychische problemen. De vraag is of het gebruik van isotretinoïne ook kan leiden tot psychische problemen en de kans op depressie of zelfmoord vergroot. Op basis van de beschikbare literatuur concluderen de auteurs dat de kans op depressie of zelfmoordpogingen door gebruik van isotretinoïne zeer klein is. Daarnaast rapporteren studies juist positieve effecten van het gebruik van isotretinoïne op de psychische gesteldheid van patiënten.

Kans op chronische onstekingen maag-darmkanaal

De auteurs hebben slechts één artikel gevonden dat een relatie aantoont tussen het gebruik van isotretinoïne en ulcerative colitis (ontsteking van de dikke darm). Dit onderzoek toont echter geen causaal verband aan; het is onduidelijk of de aandoening een gevolg is van het gebruik van isotretinoïne. In een ander artikel is berekend dat de kans op de ontwikkeling van chronische ontsteking van het maag-darmkanaal door het gebruik van isotretinoïne zeer klein is (kleiner dan 1 op de 10.000).


Originele titel:
Important Controversies Associated with Isotretionoin Therapy for Acne

Soort studie:
Review (4 sterren)

Jaar:
2013

Auteurs:
S.E. Wolverton, J.C. Harper

Wetenschappelijk tijdschrift:
American Journal of Clinical Dermatology; 2013: (14) 71-76

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!