• Rode wijn acne

Helpt rode wijn bij acne?

Resveratrol is een interessant stofje dat voorkomt in de schil van blauwe druiven waaraan vele gezondheidsvoordelen worden toegeschreven. Uit dit onderzoek blijkt dat acnepatiënten misschien profijt kunnen hebben van dit ingrediënt. Een glaasje rood bij puistjes…?

Benzoylperoxide is een veelgebruikt en effectief middel in de behandeling van acne. Het gebruik gaat echter vaak samen met bijwerkingen als irritatie van de huid. Er wordt daarom veel onderzoek gedaan naar mildere alternatieven. In deze studie werd gekeken naar het effect van resveratrol. Deze stof komt voor in de schil van blauwe druiven – en daarmee dus ook in rode wijn. Wat doet het ingrediënt voor de huid met puistjes? Is het effectiever en milder dan benzoylperoxide?

Effect op de groei van P. acnes

De onderzoekers vonden een opvallend verschil tussen de beide behandelingen. De stof resveratrol bleek voor langere tijd de groei van de bacterie P. acnes te kunnen remmen. Benzoylperoxide daarentegen bleek alleen vrij kortdurend effect te hebben op het aantal bacteriën. De combinatie van de twee bestandsdelen bleek uiteindelijk het best te werken, en de aangroei van bacteriën het meest en langst te remmen.

Minder schade aan cellen

De onderzoekers bekeken daarnaast in het laboratorium naar de schadelijkheid van de beide stoffen. Ook daarbij kwam het druivenbestanddeel beter uit de bus: benzoylperoxide zorgde voor twintig tot dertig procent meer schade aan lichaamscellen dan resveratrol.

De resultaten van deze studie zijn hoopgevend. De onderzoekers stellen dat een behandeling van benzoylperoxide samen met resveratrol mogelijk effectief kan zijn bij acne en mogelijk leidt tot minder bijwerkingen dan een behandeling met benzoylperoxide alleen. Onduidelijk is of dezelfde resultaten behaald kunnen worden buiten het laboratorium. Daarvoor is onderzoek nodig waarin acnepatiënten resveratrol op de huid gebruiken.


Originele titel:
Resveratrol demonstrates antimicrobial effects against propionibacterium acnes in vitro

Soort studie:
Preclinical study (1 ster)

Jaar:
2014

Auteurs:
E.J.M. Taylor, Y. Yu, J. Champer, J. Kim

Tijdschrift:
Dermatology and Therapy

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!