Waarom mensen met eczeem hun handen beter niet met zeep kunnen wassen

Mensen met atopische eczeem hebben een minder sterke huidbarrière dan mensen met een gezonde huid. Het gebruik van zeep kan ervoor zorgen dat de beschermlaag nog eens extra wordt verzwakt.

Beschermlaag 

Het stratum corneum -de buitenste laag van de huid- beschermt de huid tegen het binnendringen van micro-organismen, maar voorkomt ook dat er te veel water uit de huid verdampt. Een goed functionerend stratum corneum draagt bij aan een gezonde huid. Het stratum corneum is onder andere opgebouwd uit dode huidcellen (corneocyten) en corneodesmosomen. Corneodesmosomen verbinden de dode huidcellen en zorgen zo voor een sterk stratum corneum.

Een specifiek enzym in de huid verbreekt deze verbindingen en is verantwoordelijk voor het verlies van huidcellen. Deze afschilfering van de huid is normaal en draagt bij aan de continue vernieuwing van het stratum corneum.

Bij mensen met atopisch eczeem is dit enzym actiever. Dat betekent dat verbindingen sneller worden afgebroken en de huid meer huidcellen verliest. Het stratum corneum verliest hiermee een deel van haar beschermde werking. De huid verliest daardoor meer water, is minder gehydrateerd en is vatbaarder voor invloeden van buitenaf.

Enzym minder actief in zure omgeving

De activiteit van het enzym is sterk afhankelijk van de pH van het stratum corneum. Hoe zuurder (lage pH) de omgeving waarin het enzym zich bevindt, hoe passiever het stofje.

Zeep zorgt voor verhoging van de pH van de huid

Normale zeep heeft een relatief hoge zuurgraad. Het gebruik van zeep zorgt daardoor voor een verhoging van de pH in de opperhuid. En dit heeft effect op het enzym: het wordt actiever en zorgt daarmee voor een sneller afbraak van het stratum corneum en verzwakt daarmee de huidbarrière.


Titel artikel:
Immunological and molecular targets of atopic dermatitis treatment

Auteurs:
A. Wollenberg, A. Seba, A.S. Antal

Wetenschappelijk tijdschrift:
British Journal of Dermatology

Jaar:
2014

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!