Probiotica verkleint kans op eczeem bij pasgeborenen

Er zijn sterke aanwijzingen dat de kans op eczeem bij kinderen kan worden verkleind door inname van probiotica in de weken rondom de geboorte.

Probiotica voor én na geboorte

Onderzoekers bestudeerden zestien artikelen waarin het gebruik van probiotica rondom de geboorte werd vergeleken met een placebo. Geconcludeerd kon worden dat wanneer deze middelen tijdens de zwangerschap én in de weken na de bevalling worden toegediend, de kans op eczeem afneemt. Het positieve effect werd gevonden bij zowel kinderen met een hoog als een laag risico op allergie. De kans op eczeem wordt niet verkleind wanneer het kind alleen na de geboorte probiotica krijgt (directe inname of via borstvoeding).

Verbeterde samenstelling bacteriën in darmen

De oorzaak van atopisch eczeem is niet bekend. Mogelijk spelen de soort en de hoeveelheid bacteriën in het darmkanaal een rol. De samenstelling van bacteriën in de darmen bij mensen met atopisch eczeem wijkt af van mensen zonder die aandoening. Het idee is dat het binnenkrijgen van levende bacteriën (probiotica) deze samenstelling verbetert. En dit zou dan weer tot gevolg kunnen hebben dat atopische eczeem voorkomen kan worden.


Originele titel:
Probiotics and primary prevention of atopic dermatitis: a meta-analysis of randomized controlled studies.

Soort studie:
Meta-analyse (6 sterren)

Jaar:
2015

Auteurs:
M. Panduru, N.M. Panduru, C.M. Sãlãvãstru, G.S. Tiplica

Tijdschrift:
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology

Link:

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!