• omega3

Helpen omega 3-vetzuren bij acne?

Het slikken van omega 3-vetzuren en gamma-linoleenzuur (omega 6-vetzuren) kan zorgen voor minder puistjes. Dat is de conclusie van een onderzoek waarin volwassenen tien weken dagelijks een supplement kregen. Acne verbeterde in beide groepen, maar niet in een controlegroep (een groep volwassenen die geen tabletten innamen).

Omega 3- en omega 6-vetzuren doen niet voor elkaar onder 

45 volwassenen -met milde tot matige acne- namen deel aan de studie. Dermatologen telden voor en na de onderzoeksperiode het aantal ontstekingen en niet-ontstoken plekjes op het gezicht van de deelnemers. Het aantal pukkeltjes was in beide groepen gedaald, maar niet in de controlegroep.

Deelnemers mochten aangeven of zij vonden dat hun acne was verbeterd. Ook hieruit bleek dat alleen deelnemers die gamma-linoleenzuur of omega 3-capsules gebruikten, een afname zagen in hun acne. Alle resultaten waren voor beide groepen vergelijkbaar.

Analyse van de acneontstekingen op celniveau liet zien dat beide omega-vetzuren een belangrijke factor (IL-8) bij het ontstekingsproces remmen.

Gamma-linoleenzuur is een omega 6-vetzuur, afkomstig van borage-olie. De ene groep slikte 1000 mg van deze olie, wat 200 mg gamma-linoleenzuur bevatte. De omega 3-groep slikte een capsule met 500 mg eicosapentaeenzuur en 500 mg docosahexaeenzuur. Beide groepen slikten twee capsules per dag.

Voeding speelt een rol bij puistjes

Hoewel acne een van de meestvoorkomende huidaandoeningen is, is de exacte oorzaak onduidelijk. Voeding lijkt een rol te spelen bij het ontstaan of verergeren van klachten. Zo kan voeding met een lage glycemische last een positief effect hebben [link]. Onderzoek wijst uit dat melkproducten juist mogelijk acneklachten verergeren [link].


Jaar:
2014

Auteurs:
J.Y. Jung, H.H. Kwon, J.S. Hong, J.Y. Yoon, M.S. Park, M.Y. Jang, D.H. Suh.

Wetenschappelijk tijdschrift:
Acta-Dermato Venereologica

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!