Kurkuma, zó populair maar wat doet het voor de huid?

Het mosterdgele kruid kurkuma staat de laatste jaren flink in de belangstelling. Het zou vele kwalen kunnen genezen en zou ook de huid verbeteren. Is dat ook zo? In het kort: misschien, maar er zijn meer studies nodig.

Wat is kurkuma?

Kurkuma (of koenjit) is een specerij die vooral veel in India gebruikt wordt in bijvoorbeeld curry’s. Die geeft daaraan een kenmerkende gele kleur en heet – heel toepasselijk – ook wel geelwortel. In India en in andere delen van Azië wordt het kruid daarnaast al eeuwen gebruikt als geneesmiddel, bijvoorbeeld voor de spijsvertering of bij huidproblemen. Vooral één stofje in kurkuma, curcumine, zou verantwoordelijk zijn voor de positieve gezondheidseffecten.

Kurkumalatte, kurkumashots … en opeens is kurkuma overal

De onderzoeken naar precies dat ene onderdeeltje, curcumine, zijn de laatste jaren explosief toegenomen. Meer dan 15000 studies zijn er gedaan naar curcumine en de invloed ervan op het lichaam. En per dag komen er ongeveer 50 onderzoeken bij. De belofte van kurkuma is ook niet onopgemerkt gebleven door de media. En zo werd kurkuma in de westerse wereld van keukenkruid opeens superfood. Je kunt kurkumalattes (golden milk) kopen bij de koffiebar, kurkumashots met gember nemen om je energiehuishouding een boost te geven en supplementen met extracten van kurkuma slikken die je van verschillende kwalen af zouden helpen.

Kurkuma tegen huidveroudering?

Ook naar de invloed van kurkuma op de huid is onderzoek gedaan. In een van die studies bekeken de onderzoekers het effect van kurkuma op huidveroudering. 28 proefpersonen deden mee en gebruikten een gel met de volgende actieve ingrediënten: een extract van kurkuma, rozemarijn en gotu kola. Elke dag brachten ze deze gel aan op een helft van hun gezicht. Op de andere gezichtshelft gebruikten ze een placebo-gel die dezelfde consistentie, geur en kleur had als de andere gel.

Meer stevigheid

De stevigheid van de huid werd na vier weken gemeten door een meter die een signaaltje door de huid stuurt. Hoe lager de waarde, hoe elastischer de huid. Het resultaat van deze meting? Na vier weken was de kant van het gezicht die behandeld was met de gel steviger dan de gezichtshelft waarop een placebo-gel was aangebracht. Ook de dokter én de proefpersonen beoordeelden de beide gezichtshelften. Zij wisten beiden niet aan welke kant de kurkuma-gel was gesmeerd. De gel gaf volgens deze zelfevaluatie een beter resultaat dan de placebo. De meeste vrouwen verdroegen het middel goed, maar drie proefpersonen kregen een milde vorm van contactdermatitis en moesten daardoor stoppen met het onderzoek.

Maakt kurkuma je huid jonger? 

Is kurkuma hét wondermiddel tegen huidveroudering? De gel in bovenstaand onderzoek bestond niet alleen uit kurkuma, maar ook uit andere ingrediënten. Je weet dus niet of het effect (alleen) toe te schrijven is aan het kurkumaextract. Ook werden er maar 28 proefpersonen getest. Er zijn meer studies nodig met meer proefpersonen om uitspraken te kunnen doen over de effectiviteit van kurkuma op de huidconditie.

Pas wel op met kurkuma

Als je kurkuma in de keuken gebruikt, kleurt alles geel: je mes, je snijplank, je handen en natuurlijk het gerecht. Hetzelfde gebeurt met je huid als je het kruid erop smeert. Ook kan je huid erdoor irriteren. Ik zou het dus niet zomaar op je gezicht smeren.

Kurkuma kun je bovendien niet zonder meer in grote hoeveelheden innemen; sommige medicijnen gaan namelijk een interactie aan met de specerij. Daarnaast is de veiligheid van kurkuma in grote hoeveelheden alleen op de korte termijn bekeken en niet op de lange termijn.

 


Oorspronkelijke titel: Randomised, placebo-controlled, double-blind, split-face study on the clinical efficacy of Tricutan® on skin firmness

Auteur: B. Sommerfeld

Tijdschrift: Phytomedicine

Publicatie: november 2007

Link

Andere bronnen:

Link
Link
Link
Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!