Lachrimpels voorspellen huidveroudering op latere leeftijd

Het patroon van rimpels dat zichtbaar is tijdens glimlachen op jonge leeftijd, komt overeen met het patroon van rimpels op een neutraal kijkend gezicht op latere leeftijd. Het herhalen van gezichtsuitdrukkingen lijkt daarom de oorzaak te zijn van deze rimpels. Andere factoren, zoals uv-licht of hormoonveranderingen tijdens de overgang, hebben invloed op de grootte en diepte van deze rimpels.

Vergelijking neutraal gezicht met lachend gezicht

Wetenschappers zijn tot deze conclusie gekomen door gezichten van vrouwen te fotograferen. Na acht jaar namen zij opnieuw foto’s van dezelfde vrouwen. Tijdens beide fotomomenten werd hen gevraagd neutraal en vervolgens glimlachend in de camera te kijken.

Na analyse bleek dat de rimpels die zichtbaar waren op de eerst genomen foto waarop de vrouwen glimlachten, zeer goed overeen kwamen met de rimpels die zichtbaar waren op de foto’s acht jaar later waarop de deelneemsters neutraal keken. (zie figuur)

Overgang, uv-licht en huidskleur ook van invloed op rimpels

De vrouwen die tijdens de onderzoeksperiode (acht jaar) in de overgang kwamen, hadden te maken met grootste toename van rimpels. Ook een relatief drogere huid, hoge pH en een lichtere huidskleur bleken een negatief effect te hebben op de grootte en diepte van deze rimpels.

Lichte huid: diepere rimpels

Vrouwen met een donkere huid bleken de minste toename in rimpels te hebben. Dit komt overeen met eerdere bevindingen. Een donkere huid beschermt beter tegen uv-licht en is daarnaast mogelijk ook elastischer dan een lichte huid. Rimpels ontstaan daardoor minder snel in de donkere huid en verergeren minder snel onder invloed van uv-licht.


Oorspronkelijke titel:
New wrinkles on wrinkling: an 8-year longitudinal study on the progression of expression lines into persistent wrinkles.

Soort studie:
Review (4 sterren)

Jaar:
2010

Auteurs:
G.G. Hillebrand, Z. Liang, X. Yan, T. Yoshii

Tijdschrift:
The British Journal of Dermatology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!