Wat is de relatie tussen rosacea en diabetes?

Rosacea blijkt een genetische oorzaak te hebben. Amerikaanse wetenschappers hebben het genoom (samenstelling van genen) van patiënten vergeleken met gezonde vrijwilligers. Vervolgens kon worden vastgesteld dat enkele genvarianten kunnen worden gekoppeld aan diabetes.

Het idee dat rosacea erfelijk is, bestaat al langer. Zo is berekend dat patiënten, in vergelijking met ‘gezonde mensen’, vier keer zo vaak een familielid hebben met de huidaandoening.

Medicatie diabetes lijkt rosaceaklachten te verminderen

Opvallend is dat de genvarianten die samen lijken te gaan met rosacea, ook gekoppeld worden aan diabetes. Ook hier zijn aanwijzingen voor gevonden in eerder onderzoek: patiënten die behandeld worden voor diabetes zouden minder kans hebben op de huidaandoening. In dat onderzoek werd het idee geopperd dat insuline of andere medicatie bij diabetes als ‘bijwerking’ een positief effect heeft op rosacea.

De koppeling van rosacea aan diabetes kan bijdragen aan de opsporing van diabetes. Omdat de huidaandoening (in tegenstelling tot diabetes) duidelijk waarneembaar is, zou diabetes eerder kunnen worden ‘opgespoord’. Wel geven de auteurs aan dat meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen.

Overgroei aan bacteriën in de darm? 

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gezicht waaraan naar schatting tien procent van de Europese bevolking lijdt. Op dit moment bestaat er geen genezende behandeling. De aandoening kan verergeren door alcoholgebruik of zonlicht, maar dat is waarschijnlijk niet de oorzaak van het ontstaan. Ook wordt de ziekte gekoppeld aan een overgroei van bacteriën in de dunne darm en de aanwezigheid van micro-organismen op de huid.

 


Oorspronkelijke titel:
Assessment of the genetic basis of rosacea by genome-wide association study

Soort studie:
Case-control (3 sterren)

Jaar:
2015

Auteur:
A.L.S. Chang, I. Raber, J. Xu, R. Li, R. Spitale, J. Chen, A.K. Kiefer, C. Tian, N.K. Eriksson, D.A. Hinds, J.Y. Tung

Tijdschrift:
Journal of Investigative Dermatology

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!