• skinwiser_zonschade_tretinoine_creme_huidveroudering

Mag vitamine A-zuur tijdens de zwangerschap?

Bepaalde afgeleide vormen van vitamine A (retinoïden), zoals isotretinoïne, zijn zeer effectief bij de behandeling van acne. Een belangrijk nadelig effect is dat deze schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Vrouwen mogen deze medicijnen tijdens de zwangerschap dan ook niet gebruiken. Maar hoe zit dat met deze stof in crèmes? 

Lokale retinoïden effectief bij zonschade

Ook de variant die direct op de huid wordt aangebracht, zoals vitamine A-zuur, kan acne, maar ook zonschade, hyperpigmentatie of psoriasis verbeteren. Meerdere studies hebben aangetoond dat de opname van deze producten door de huid nihil is. De kans dat het in het lichaam komt en zwangere vrouwen door lokaal gebruik hun ongeboren kind blootstellen aan dit product, is dus zeer klein. Toch wordt afgeraden om deze lokale middelen tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Geen samenhang vastgesteld, maar ook niet uitgesloten

In de wetenschappelijke literatuur is het aantal meldingen van aangeboren afwijkingen, waarbij een mogelijk verband werd gelegd met het gebruik van lokale retinoïden door de moeder tijdens de zwangerschap, zeer beperkt. Ook het onderzoek wat gedaan is naar het gebruik van lokale retinoïden en het effect op de foetus, heeft tot nu toe geen samenhang aan kunnen tonen.

Wel is opvallend dat in de wetenschappelijke literatuur drie gevallen bekend zijn waarbij de moeder gebruik maakte van lokale retinoïden en bij de foetus afwijkingen gevonden werden die passen bij het gebruik van isotretinoïne. Dit is een aanwijzing dat lokale retinoïden in een zeer beperkt aantal gevallen mogelijk een zelfde effect hebben op het ongeboren kind, als het gebruik van orale retinoïden. Dit maakt dat een samenhang niet uitgesloten kan worden.

Gebruik lokale retinoïden tijdens zwangerschap afgeraden

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de zwangerschappen ongepland is. Daarnaast komt acne veel voor bij jonge vrouwen en is dus de kans dat een onbewust zwangere vrouw gebruik maakt van lokale retinoïden relatief groot. De wetenschappers concluderen dat deze vrouwen op basis van de resultaten van dit onderzoek gerustgesteld kunnen worden. Maar ze concluderen ook dat het te ver gaat om het gebruik van lokale retinoïden tijdens de zwangerschap niet te ontraden.


Titel:
Pregnancy Outcomes Following First Trimester Exposure to Topical Retinoids : A Systematic Review and Meta-analysis.

Jaar:
2015

Auteurs:
Y.C. Kaplan, J. Ozsarfati, F. Etwel, C. Nickel, I. Nulman, G. Koren

Wetenschappelijk tijdschrift:
British Journal of Dermatology

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!