Wat doet badolie voor een droge huid
Kan je beter wel of niet in bad gaan als je last hebt van een (extreem) droge huid? En kan een ‘gewone’ badolie verlichting brengen? Duitse onderzoekers lieten een flink bad vollopen en onderzochten de effectiviteit van een product met 85% soja-olie.
Krabben tot bloedens toe
Een droge huid wordt geassocieerd met een beschadigde huidbarrière en een verhoogd transepidermaal waterverlies. Symptomen van een droge huid variëren van jeuk, trekkerigheid en schilfers tot ernstige ontstekingen met scheurtjes in de huid en een verhoogd risico op infecties. Ernstige jeuk en krabben – soms tot bloedens toe – zijn daarbij de meest lastige en verontrustende klachten.
Wel of geen contact met water
Algemene interventies in de behandeling van een droge huid zijn het gebruik van milde huidreinigers, het verlagen van huidcontact met water en het aanbrengen van zalven en crèmes. Maar wat kunnen badoliën doen? De eerste studies naar het gebruik van dit soort producten bij een droge huid dateren van de jaren 50. Het veronderstelde werkingsmechanisme is dat een laagje olie achterblijft op de huid na het badderen. Hoewel het gebruik van badolie algemeen bekend is, loopt het wetenschappelijk bewijs hiervoor nog achter.
Het onderzoek
Aan het onderzoek deden zestig mensen met milde klachten van een droge huid mee. Er werden twee groepen gevormd; een zogeheten interventiegroep en een controlegroep. De eerste groep ging gedurende vier weken in bad met een olie. De controlegroep gebruikte de eigen producten in bad – waarbij gecorrigeerd werd voor eventuele olie. Deelnemers werden verzocht om eens in de 2 dagen (om de dag) in bad te gaan/te douchen. Aangeraden werd om daarbij twintig minuten in het bad te blijven liggen, met een watertemperatuur van maximaal 36 graden. Na het bad moest de huid droog gedept worden. Per 5 liter badwater werd 1 ml badolie toegevoegd (dat komt neer op 30 ml badolie in een gemiddeld bad voor een volwassene van 150 liter water).
Huidmetingen
Er werden vervolgens verschillende huidmetingen gedaan. Gekeken werd naar het transepidermaal waterverlies, de hydratatie van het stratum corneum, de ruwheid van de huid en de pH-waarde. Daarnaast werd een scorelijst afgenomen voor de ernst van de droge huid.
Betere hydratatie en minder vochtverlies
Al na veertien dagen was het transepidermale waterverlies significant verlaagd in de interventiegroep (badolie). De hydratie van het stratum corneum was na 28 dagen significant verhoogd in de interventiegroep. De pH-waarde van de huid en de ruwheid bleef vergelijkbaar tussen de groepen.
Titel
The effectiveness of using a bath oil to reduce signs of dry skin: A randomized controlled pragmatic study.
Jaar
2016
Auteurs
Kottner J, Kanti V, Dobos G, Hahnel E, Lichterfeld-Kottner A, Richter C, Hillmann K, Vogt A, Blume-Peytavi U.
Wetenschappelijk tijdschrift
International Journal of Nursing Studies