Migraine en rosacea, is er een verband?

Wat is het verband tussen migraine en rosacea? De neurologische aandoening lijkt vaak samen te gaan met de huidziekte waaraan een op de vijf blanke vrouwen boven de dertig jaar lijden. Hoe zit dat precies?


Over de relatie tussen migraine en rosacea is al vaker geschreven. Ruim dertig jaar geleden al suggereerden onderzoekers Tan & Cunliffe in een publicatie in British Medical Journal dat er een verband moest zijn tussen rosacea en migraine. Veel vrouwen met rosaceaklachten bleken ook migrainepatiënt te zijn, zo vonden zij.
Een meer recente studie uit 2013, eveneens uitgevoerd in Groot-Brittannië, liet ook een relatie zien tussen de twee aandoeningen. Hier werd gekeken in hoeverre migraine en het gebruik van triptanen (migraine-medicatie) voor een toename zorgde van rosacea. Bij vrouwen werd inderdaad een verhoogd risico gevonden op de huidklachten. En dan met name bij vrouwen met ernstige migraine in de leeftijd van vijftig jaar en ouder.

Meer rosacea bij migraine en omgekeerd

In een nieuwe studie, uitgevoerd in Denemarken, werd dit keer omgekeerd nagegaan of vrouwen met rosacea een verhoogd risico hebben op het krijgen van migraine. Voor deze studie werd gebruikgemaakt van data uit landelijke Deense registers. Hieruit kwam naar voren dat beginnende migraine significant vaker voorkomt bij vrouwen met rosacea, vergeleken met de algemene bevolking. Dit risico was het hoogst onder oudere mensen met de huidaandoening (> 50 jaar) en in het bijzonder bij personen met oculaire rosacea.

De huid en de hersenen

Bij zowel rosacea als migraine staat vasculaire abnormaliteit centraal. Ook verschillende triggers voor rosacea en migraine komen overeen, zoals stress en alcohol. Meer onderzoek is nodig om na te gaan of deze triggers bij patiënten met zowel rosacea als migraine, samen voorkomen. Er is nog veel onduidelijk over het exacte verband tussen de beide aandoeningen. Maar ook dit laatste Deense onderzoek lijkt te onderstrepen dat er een link is tussen rosacea en het centrale zenuwstelsel.

Lees ook:

Nieuw middel tegen rosacea: ivermectin

Hoe herken je een gevoelige huid, hoe kom je er aan en wat kun je er aan doen

Rosacea: genen of omgeving?


Titel:
Prevalence and risk of migraine in patients with rosacea: A population-based cohort study

Jaar:
2016

Auteurs:
Egeberg A, Ashina M, Gaist D, Gislason GH, Thyssen JP.

Wetenschappelijk tijdschrift:
Journal of the American Academy of Dermatology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen