Nieuw middel tegen rosacea: ivermectine

Rosacea is een chronische huidaandoeningen die zich kenmerkt door snelle roodheid, zichtbare vaatjes en bultjes in het gezicht. Het komt vaak voor, maar over de oorzaak is nog veel onbekend. Ultraviolete straling, overgevoeligheid van de huid en de aanwezigheid van bacteriën dragen mogelijk bij aan het ontstaan van rosacea. Maar zeer waarschijnlijk speelt ook de aanwezigheid van mijten op de huid een rol. Cardwell en zijn collega’s hebben gekeken naar het effect van ivermectine in de behandeling van rosacea. Dit middel wordt al langere tijd gebruikt tegen parasieten zoals mijten. Sinds kort is het ook erkend als therapie bij rosacea.

Rosacea en de rol van mijten

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een behandelcrème met ivermectin de roodheid en laesies (bultjes) bij rosacea significant kan verminderen. Vermoedelijk kan die werkzaamheid worden toegeschreven aan de ontstekingsremmende en anti-parasitaire eigenschappen van het middel. De bevindingen sluiten aan bij de recente inzichten en veronderstellingen over de rol die de Demodex-mijt mogelijk speelt bij het ontstaan of verergeren van rosacea. Demodexmijten komen bij iedereen op de huid voor, maar worden in grotere hoeveelheden gevonden bij mensen met rosacea.

Minder bijwerkingen bij ivermectine

Mensen met rosacea reageren meestal gevoeliger op topicale (op de huid aangebracht) behandelingen en ervaren dan ook vaak huidirritatie. Bestaande behandelingen worden daarom niet altijd even goed doorgezet. Ivermectin dient ook dagelijks op de huid te worden aangebracht, maar geeft minder bijwerkingen dan crèmes met metrodinazol en azelaïnezuur. In vergelijking met metrodinazol lijkt ivermectin ook effectiever in de behandeling van rosacea. Voor een goede vergelijking met azelaïnezuur is nog meer onderzoek nodig.


Originele titel:
New developments in the treatment of rosacea – role of once-daily ivermectin cream

Jaar:
2016

Auteurs:
Leah A Cardwell, Hossein Alinia, Sara Moradi Tuchayi, Steven R Feldman

Wetenschappelijk tijdschrift:
Dove Press Journal: Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology

Link

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!