Rekenen met cosmetica
Amerikaanse en Duitse wetenschappers werken aan een ingenieus wiskundig model waarmee heel nauwkeurig kan worden bepaald óf en hoe stoffen in de huid penetreren, en welke reactie ze daar kunnen geven. Met het rekenmodel zouden in de toekomst experimenten op mensen en dieren niet meer nodig zijn.
Het onderzoek wordt geleid door Gerald Kasting, als professor in de farmaceutische wetenschappen verbonden aan het James L. Winkle College of Pharmacy van de University of Cincinnati. Bij het project is ook het Duitse Goethe-Institut in Frankfurt betrokken.
Voorspellend model
Volgens Kasting bestaan er al best wat wiskundige modellen voor het testen van chemische substanties. Het rekensysteem waar hij met zijn collega’s aan werkt, heeft echter een voorspellend karakter. ‘In plaats van 30.000 samenstellingen te moeten testen, kunnen wij een ‘basisgroep’ van ongeveer 200 stoffen testen en aan de hand daarvan voorspellingen doen over de andere, hieruit afgeleide 29.800 stoffen’, aldus de wetenschapper.
Afschaffen dierproeven
Het computermodel zou van grote waarde kunnen zijn voor de cosmetica-industrie. Om globaal te kunnen produceren moeten bedrijven aan steeds strengere regels voldoen. In Europa wille we bijvoorbeeld ook toe naar een totale afschaffing van dierproeven met cosmetica in 2018.
Lastige ingrediënten
Een goede identificatie van de eigenschappen van ingrediënten die in verzorgingsproducten worden gebruikt, is heel belangrijk. Denk vooral aan lastige bestanddelen zoals
geurstoffen en bewaarmiddelen die vaak problemen geven. Er zullen volgens Kasting veel fabrikanten zijn die hun testmethodes graag zouden verbeteren.