• Onderzoek handen

Onderzoek naar kenmerken van huidveroudering bij handen

Droogte, volumeverlies of pigmentvlekken; wat maakt handen ouder?

De huid van de handen krijgt iedere dag ontzettend veel te verduren en kan daardoor snel verouderen. Welke kenmerken maken handen eigenlijk ouder: pigmentvlekken, droogtelijntjes of juist verslapping? En maakt het dan nog uit of de handen verzorgd zijn met nagellak? Dat heb ik onderzocht. Meer dan 2200 mensen deden mee aan mijn online onderzoek.

 

Welke hand lijkt ouder?

We vroegen aan meer dan 2200 mensen te kijken naar handen met kenmerken van huidveroudering. De deelnemers vergeleken steeds twee handen met elkaar. Ze moesten kiezen welke hand het oudst leek (of dat er misschien geen verschil was). De deelnemers zagen jonge handen waarop bijvoorbeeld huidverslapping of droogte was gefotoshopt. Of oudere handen met volumeverlies waarop pigmentvlekken (foto 1) of droogte (foto 2) waren gefotoshopt.

Onderzoek handen

 

Mijn onderzoek zag er zo uit:

  • 1181 mensen keken naar een jonge hand met gefotoshopte kenmerken van huidveroudering en 1026 mensen keken naar oudere hand met deze kenmerken
  • De kenmerken van huidveroudering waren: droogtelijntjes, pigmentvlekken en/of verslapping
  • Er werden foto’s gebruikt van handen met een witte en een donkere huidskleur
  • Voor de witte hand gebruikten we een jong model (25 jaar) en een ouder model (62 jaar). Voor de donkere hand gebruikten we een jong model (25 jaar) die we ouder hebben gefotoshopt.
  • Daarnaast werd gekeken naar het effect van nagellak. Hiervoor gebruikten we rood, roze een French manicure (naturel met witte topjes) of géén nagellak

 

Verslapping en pigmentvlekken

Het zal je niet verbazen dat maar liefst 88 procent van de mensen een oudere hand met pigmentvlekjes ouder schatte dan die zonder pigmentvlekken. Ook huidverslapping blijkt een duidelijke oudmaker. Bij verslapping is er sprake van volumeverlies in de huid, waardoor de adertjes op de handen beter zichtbaar zijn. 95 procent van de deelnemers vond een hand met verslapping ouder dan een hand zonder verslapping. Dit percentage vonden we bij zowel de witte als de donkere hand.

 

Dr. Jetske Ultee:

“Volumeverlies en pigmentvlekjes horen nu eenmaal bij ouder worden. Maar deze oudmakers kun je nog wel vertragen door óók op je handen iedere dag een SPF te gebruiken!”

 

Droge huid naast verslapping

Als je handen droog zijn, lijken ze ouder, zo kwam duidelijk naar voren in mijn onderzoek. Dat geldt voor zowel jonge als oudere handen, voor een lichte én donkere huid.

83 procent van de deelnemers vond een oudere witte hand met droogtelijntjes ouder dan een hand zonder droogte. Bij de zwarte huid was dit iets minder: 77 procent.

Onderzoek handen

Bij jonge, witte handen schatte zo’n 80 procent de hand mét droogtelijntjes ouder in dan de hand zonder droogtelijntjes; bij de donkere huid was dat zelfs 89 procent.

Maar wat ik echt opmerkelijk vond: bij jonge handen werd een hand met droogte zelfs even oud beoordeeld als een hand met huidverslapping. Bijna 60 procent van de deelnemers vond de beide handen op de foto’s 1 en 2 hieronder namelijk even oud. Bij de donkere huid was dat iets meer: 64 procent.

Onderzoek handen

Pigmentvlekken maken de huid trouwens wel weer ouder dan droogtelijntjes: 72 procent vond de hand met pigmentvlekken ouder dan de droge hand.

 

Dr. Jetske Ultee:

“Droogtelijntjes kunnen je huid ouder laten lijken. Maar dat het effect van droogte vergelijkbaar was met huidverslapping, was nieuw voor mij. Gelukkig kun je deze oudmaker gemakkelijker aanpakken: vaak smeren met een handcrème én een milde handzeep gebruiken”

 

Lijken oudere handen jonger met nagellak?

Maakt het eigenlijk nog verschil of handen verzorgd zijn met een nagellak? Kan een kleurtje op de nagels oudere handen bijvoorbeeld jonger laten lijken? Om dit te onderzoeken werden de nagels met verschillende kleuren gelakt: rood, roze, een French manicure of geen nagellak. De uitkomst? Een kleurtje op de nagels zorgt niet voor een andere beoordeling van de handleeftijd. Dat gold voor alle kleuren die we hebben onderzocht. Of je nu kiest voor roze, rood of French manicure, het maakt even oud (of jong).

Onderzoek handen

 

En jonge handen, worden die jonger met nagellak?

Bij de foto’s van jonge handen, zagen we hier trouwens wél een verschil in de uitkomsten. Maar liefst 83 procent van de deelnemers vond een donkere hand met roze nagellak ouder lijken dan die met een French manicure. Bij de lichte huid was dat zelfs 91 procent. Dat verschil zagen we niet toen de rode nagellak naast de French manicure werd gezet. Bij zowel de lichte als de donkere hand gaf ongeveer een kwart van de deelnemers hier aan dat juist French Manicure ouder maakte, en ruim 62 procent zag geen verschil.

Onderzoek handen

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen