• Teledermatologie

Steeds meer online acnebehandelingen

Stel je zoekt hulp om van acneklachten te komen, kies je dan liever voor een bezoek aan een arts of start je je behandeling gewoon online? En maakt dat nog uit voor het resultaat? Dit is wat we hebben geleerd tijdens de coronapandemie over behandelingen op afstand.

Meer huidbehandelingen op afstand door coronapandemie

Al ver voor het tijdperk Covid-19, in 2010, bleek al eens uit een Amerikaans onderzoek dat online huidbehandeling helemaal niet zo’n slecht idee is bij acne. Toch werd daar nog helemaal niet zo veel gebruik van gemaakt. Daar kwam ineens heel snel verandering in tijdens de coronapandemie. Veel specialisten konden niet meer persoonlijk worden bezocht en behandelingen moesten noodgedwongen online worden voortgezet of gestart. En dat heeft eigenlijk heel goed uitgepakt, blijkt uit twee onderzoeken in Italië.

Hoge tevredenheid bij patiënten met acne

Het lukte de artsen heel goed om via video en foto’s de ernst van de acne te beoordelen, een geschikte behandeling te kiezen en de voortgang bij te houden. En wat ik zelf zo opmerkelijk vond: bijna de helft van de 213 onderzochte patiënten besloot ook na het opheffen van de coronabeperkingen door te gaan met virtuele afspraken. En dat terwijl een persoonlijk bezoek aan de arts toen gewoon weer was toegestaan.

In de andere studie, onder 52 mensen met milde acneklachten, werd vooral gekeken naar de tevredenheid van patiënten. Die was hoog: 71 procent van de patiënten gaf aan heel blij te zijn met de online aanpak.

Lagere drempel om een arts te bezoeken

Mensen met acne wachten vaak veel te lang met het zoeken van hulp. En dat is zo zonde. Niet alleen voor je huid is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken én krijgen; zo verklein je de kans op vervelende littekens. Maar ook mentaal is dit belangrijk. Ik weet dat mensen zo enorm gebukt kunnen gaan onder acneproblemen. Wie weet is de drempel om online hulp te zoeken wel lager?

Lang niet alle huidaandoeningen lenen zich ervoor om digitaal te onderzoeken of behandelen. Maar hopelijk nemen de mogelijkheden voor bepaalde klachten waaronder dus acne, steeds meer toe en trekken mensen daardoor sneller aan de bel.

Online consulten dragen volgens de studies bovendien bij aan kortere wachtlijsten en wachttijden in de ziekenhuizen en klinieken. Het is sneller, makkelijker er is minder fysieke belasting. Voor een gewoon spreekuur is namelijk een spreekkamer en wachtkamer nodig. Bij behandelingen op afstand kun je meer plekjes voor patiënten genereren.

 

Online huidbehandelingen in mijn Skincare Centre

1055 aanvragen

De onderzoeksresultaten van de Italiaanse studies komen een beetje overeen met wat ik zelf zie in mijn kliniek. Iedereen kan in principe langskomen voor advies en behandeling, maar we bieden ook online begeleiding aan. Daar is afgelopen jaar heel veel gebruik van gemaakt: 1055 mensen kregen online advies. Dat zijn trouwens niet alleen mensen met acne, ook mensen met rosacea of heel andere huidvragen. Sommigen komen uiteindelijk alsnog langs in het Skincare Centre, maar een groot deel is met digitaal advies al heel goed geholpen. En dat is fijn, want ook in het Skincare Centre zijn de behandelplekjes in de agenda schaars; mensen moeten soms toch even wachten op hun afspraak.

Huidcijfer omhoog

Een van de eerste vragen die wij mensen stellen die online begeleiding willen, is om hun huid een cijfer te geven tussen de nul en tien. Na een aantal weken stellen we die vraag opnieuw. Het is bijzonder om te zien dat het huidcijfer met gemiddeld 2,6 omhoog gaat.

Gratis begeleiding

Of je nu huidproblemen hebt, je huidverzorgingsroutine wilt optimaliseren of vragen hebt over welke producten het beste bij je huidtype passen; we begeleiden iedereen. Het traject Personal Skin Coaching is helemaal gratis.

 

 

Bron

Oorspronkelijke titel: Long-term results of teledermatology for acne patients during COVID-19 pandemic

Auteur: A. Villani

Tijdschrift: Journal of Cosmetic Dermatology

Publicatie: januari 2022

Link

 

Andere bronnen:

Link

Link

Link

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!