• Ontstaan leren huid

Ontdekking: zo zorgt zonlicht voor een leerachtige huid

Iedereen kent het verschijnsel: de huid van mensen die altijd buiten werken en van degenen die vaak en lang zonnen, raakt verdikt en leerachtig. Dat uv straling dit veroorzaakt, was al duidelijk. Maar hoe die leerachtige huid ontstaat, nog niet. Tot nu.

 
Vissers die bij weer en wind op zee zijn, postbodes en stratenmakers die jarenlang dagelijks buiten werken en mensen die graag urenlang in de zon liggen of regelmatig onder de zonnebank gaan. Wat hebben deze mensen gemeen? Als ze zich niet beschermen met zonnebrandcrème, krijgen ze een dikkere huid die er leerachtig uitziet.

 

Eindelijk uitgezocht

Het zal geen verrassing zijn dat zo’n leerachtige huid ontstaat door de zon, of preciezer: door onbeschermde blootstelling aan de uv straling in zonlicht. Wat ik me wel lang afvroeg, en wat nog nooit was onderzocht, is hoe die leerachtige structuur precies ontstaat… Ofwel: wat is er anders aan de leerachtige huid? En nu weet ik het, want Amerikaanse onderzoekers hebben het eindelijk uitgezocht en publiceerden hun resultaten.
 

Boosdoener: collageen

Wat blijkt? Collageen is de ‘boosdoener’. Een leerachtige huid bevat een sterk verhoogde hoeveelheid collageen.
 
De Amerikaanse onderzoekers deden rekproeven met stukjes huid. De helft daarvan was langdurig blootgesteld geweest aan uv straling. De gezonde huid bleek prima rekbaar. De uv-bestraalde huid was veel stijver, nauwelijks rekbaar. En na verdere blik op het weefsel bleek dus dat die huid een overload aan collageen bevatte.
 

Reactie op schade: versteviging

Eigenlijk logisch, verklaarde een van de wetenschappers. UV beschadigt huidweefsel. Een natuurlijke reactie van het lichaam op huidschade, is zorgen voor versteviging. Zo behoudt de huid namelijk haar belangrijkste functie: het lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf. En wat heeft het lichaam daarvoor aan materiaal beschikbaar? Juist: collageen.
 

Ook als ingrediënt…

Collageen is een vezelachtig eiwit dat in je lijf zorgt voor de stevigheid van botten, pezen, banden, haren, nagels – en je huid. Je kent het eiwit misschien ook als ingrediënt van skincare of supplementen. Als je jong bent bevat je huid genoeg collageen voor een stevige, veerkrachtige huid. Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen af. Daardoor kan je huid verslappen. Collageen in cosmetica of supplementen kan dit helpen tegengaan. Er is alleen wel een grote Maar….

 

Maar… te veel is niet goed

Zoals voor eigenlijk alle stoffen geldt: meer is niet per se beter. Te veel is meestal zelfs nadelig. De overload aan collageen die je huid aanmaakt door langdurige uv straling, helpt de barrière misschien overeind te houden, maar zorgt voor gebrek aan elasticiteit en een leerachtig uiterlijk.
 
Gelukkig kun je dit allemaal relatief eenvoudig voorkomen: door je huid tegen uv te beschermen met goede zonnebrandcrème.

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen