1 op de 3 vrouwen heeft vervelende huidreactie door make-up

Wat voor make-up smeren vrouwen het liefst op hun gezicht? Controleren ze de ingrediëntenlijst? Denken ze dat plantaardige producten beter zijn? En kijken ze weleens naar de houdbaarheidsdatum? Dr. Jetske Ultee onderzocht bij ruim duizend vrouwen de kennis en ideeën over het veilig gebruik van make-up. De uitkomsten waren opmerkelijk.

 

Vrouwen willen cosmetica die lekker ruikt en het liefst ook plantaardig of natuurlijk

Ruim dertig procent van de vrouwen blijkt weleens last te hebben gehad van een (allergische) huidreactie van make-up voor het gezicht of de ogen. Dat is naar voren gekomen in de enquête van Dr. Jetske Ultee onder 1.014 vrouwen. Het onderzoek laat duidelijk zien dat er nog veel onwetendheid is over wat goed en wat niet goed is voor de huid. De opvallendste misverstanden: negentig procent van de vrouwen denkt dat plantaardige make-up beter is voor de huid en 64 procent vindt dat make-up lekker hoort te ruiken. Slechts 36 procent controleert of ingrediënten goed zijn.

Negentig procent vindt plantaardig beter, je huid vindt van niet

Er is de laatste jaren ontzettend veel vraag naar natuurlijke cosmetica. Maar liefst negentig procent van de vrouwen denkt dat je beter make-up op basis van plantaardige of natuurlijke ingrediënten kunt gebruiken. Toch is dat een misverstand. Dr. Jetske Ultee: “‘Plantaardig’ of ‘natuurlijk’ betekent nog niet dat een product mild is, effectief , beter of veiliger. Sommige plantaardige stoffen kun je zelfs beter vermijden – zeker bij een gevoelige huid. Lavendel bijvoorbeeld, hamamelis (witch hazel), ylang ylang en citrusachtige stoffen. Deze botanische grondstoffen zijn niet zozeer gevaarlijk of schadelijk, maar ze kunnen heel irriterend werken. In plaats van een mooie huid, smeer je jezelf dan alleen maar ‘extra rimpels’ aan. Wist je dat veel huidartsen bij mensen met allergieën of een zeer gevoelige huid daarom juist het gebruik van plantaardige producten afraden?”

Ruikt je crème lekker? Grotere kans op huidirritatie

Opmerkelijk is de uitkomst dat bijna twee derde van de vrouwen vindt dat make-up lekker hoort te ruiken. En dat slechts 36 procent controleert of de gebruikte ingrediënten eigenlijk wel zo goed zijn voor de huid. Dr. Jetske Ultee: ”Juist geurstoffen zijn de meest voorkomende oorzaak van een cosmetische allergie. Huidverzorging stopt niet bij een goede crème. Kijk ook altijd kritisch naar je make-up. Juist mensen met een gevoelige of onrustige huid gebruiken namelijk graag make-up.”

Make-up weggooien zonde? Juist zonde (van je huid) om te blijven gebruiken!

Zestig procent van de vrouwen gebruikt make-up die over datum is. Slechts veertig procent van de vrouwen gooit gebruikte producten die na een jaar nog niet op zijn, weg. Terwijl het gebruiken van oude make-up een andere bekende oorzaak is van irritatie en huidklachten (mascara bijvoorbeeld). Ook huidverzorging kan bederven.

Puistjes door make-up?

Ruim een kwart van de respondenten denkt dat het gebruik van make-up puistjes veroorzaakt. En dat is nu juist helemaal niet automatisch het geval. Dit hangt samen met het product en de ingrediënten, maar ook met het reinigen van de huid. 85 procent van de vrouwen verwijdert overigens wel altijd netjes alle make-up voor het slapengaan. Kwasten daarentegen worden door de helft van de vrouwen niet of nauwelijks schoongemaakt.

Make-up bij mannen vinden vrouwen eigenlijk best normaal

Wat vinden vrouwen ten slotte van mannen die make-up gebruiken? Het begint steeds meer geaccepteerd te raken dat ook mannen aan huidverzorging doen. Maar geldt dat ook voor make-up? Mannen kunnen net als vrouwen last hebben van een puistje, wallen of oneffenheden. Twee derde van de ondervraagde vrouwen is het ermee eens dat het dan normaal is als mannen make-up gebruiken.

Gerelateerde Berichten

Geen reacties

↓Klik om reacties te tonen
↓Klik om te verbergen
    Staat je vraag of antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!